Uncategorized

Tornádó nyomán Mississippiben

Az elmúlt hetekben kijutott a pusztító tornádókból az Egyesült Államokban. Legutóbb március 31-én hét államban tucatnyi olyan hevesen örvénylő forgószél keletkezett, amelyek egy-egy viharfelhőből indultak ki és leértek a földfelszínig. A hirtelen átvonuló nagy sebességű légmozgás nyomán épületek sérülnek, járműveket kap fel a szél, az erdős területeken fák dőlnek ki. A természeti csapás gyakran emberi sérülteket vagy akár áldozatokat követel.

Egy héttel korábban, március 24-én este Mississippi és Alabama államok területeit sújtotta több tornádó. Aznap 20 helyszínről jelentették fogószél pusztítását. Mississippi nyugati és középső részét különösen súlyosan érintette az extrém időjárás, ott lakott területeken, ipari és mezőgazdasági létesítményeken vonult át több tornádó. A NASA földmegfigyelési honlapján az egyik érintett helyszínről mutattak be a katasztrófa előtt és után készített Landsat-9 optikai műholdképeket. A több mint 240 km/h maximális sebességű széllel érkező tornádó 47 km hosszan elvonulva járműveket borított fel, mobilházakat tett tönkre és károkat okozott a villamos távvezetékekben.

Nem csak az optikai, de a radaros műholdképeken is jól kivehető a tornádó pusztítása. Alább egy Sentinel-1A radaros amplitúdóképpárt mutatunk be. Az egyik képet március 22-én, tehát még a tornádó előtt készítette az európai Copernicus program jelenleg szolgálatban álló egyetlen radaros földmegfigyelő műholdja. A másik a 12 nappal későbbi következő elvonuláskor, a tornádó után készült Winona település (középen fent) környékéről. A képek csúszkával való összehasonlítása felfedi a különbséget a két időpont között. A felszín radarhullámokat visszaszóró képessége jelentősen megváltozott (megnövekedett), ahol a forgószél komolyan „átrendezte” a táj képét. A képen az átlósan húzódó tornádónyom hossza mintegy 30 km, szélessége helyenként megközelíti az 1 km-t.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: