Uncategorized

Tömeges tehénhalál Texasban

Talán egy tehenészetben valaha történt legnagyobb pusztítást végezte egy robbanást követő, a karámokon át gyorsan terjedő tűz az Egyesült Államokban, a Texas állambeli Dimmitt közelében, április 10-én. Az oltást követő számvetés szerint mintegy 18 ezer (!) tehén vált a tűz martalékává. Ez a tehenészet teljes állományának 90%-a volt. A jószágok éppen a fejésre várakoztak. A szám nagyságágát jól érzékelteti, hogy ez az egész Egyesült Államok területén egy átlagos napon levágott szarvasmarhák mintegy 20%-át jelenti. Egy évtizede, mióta egy amerikai szervezet nyilvántartja a farmokon keletkezett tüzek nyomán elpusztult állatokat, ez volt messze a legnagyobb szám, a listán jócskán lemaradva legfeljebb néhány száz szarvasmarha életét követelő tűzesetek következnek. A becslések szerint a kár több tízmillió dollár lehet. (Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tehenészet egy súlyosan sérült dolgozóját sikerült kimenteni az épületből és kórházba szállítani. Más sérült vagy emberi áldozat nem volt.)

Hatalmas füstfelhővel égett a South Fork Dairy Farm tehenészete Texasban. A létesítmény több mint három évvel ezelőtt létesült, mintegy 50–60 embernek ad munkát. A baleset okát a szakértők még vizsgálják. (Kép: Castro County Emergency Management / Facebook)

Castro megye, ahol a tűz keletkezett, sík füves terep, ahol egymást érik a tehenészetek és farmok. Ahogyan az alábbi, középen a tehenészetet mutató Sentinel-2 műholdképeken látható, a földek vízellátását jellemzően a terület közepén fúrt kutakból, forgó öntözőberendezésekkel oldják meg. Innen erednek a jellegzetes kör alakú formák, amelyek közül a legnagyobbak átmérője 1,6 km. Az április 10-én (a tűzeset előtt) és a következő műholdátvonuláskor, öt nappal később készült, valódi színeket mutató Sentinel-2 képeket összehasonlítva viszonylag kevés változást vehetünk észre, talán csak az épületcsarnok tetejének állapota utal a nagyszabású katasztrófára. A téglalap alapterületű épület egyébként hatalmas, 750 m × 250 m-es.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A következő, a tehenészet körüli nagyobb területet mutató képpár ugyanezeknek a Sentinel-2 átvonulásoknak al alkalmával gyűjtött adatokból készült, de a növényzet nedvességtartalmára utaló színkódolást (normalized difference moisture index, NDMI) alkalmaz. A kék legsötétebb árnyalata a legnedvesebb (egészséges növényzettel borított), a vörösé a legszárazabb (kopár) területeket jelöli. Az első, április 10-én készült képet néhány kisebb felhő is tarkította, de ettől eltekintve, az eltelt rövid idő ellénére is felfedezhetők kisebb változások a tájon.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Texas az amerikai államok közül a negyedik legnagyobb tejtermelő, mintegy 625 ezer tehénnel. Az államon belül Castro megye a második, 15 tehenészetéből havonta közel 70 millió liter tej kerül a a feldolgozókhoz. Nagyságát tekintve a tűzzel érintett farm még texasi viszonylatban is óriásinak számított: közel tízszer több tehenet tartottak itt, mint egy átlagos hasonló környékbeli létesítményben.

Kapcsolódó linkek: