Uncategorized

Atlétikai stadion

Határidőre elkészült a Csepel-sziget északi csúcsa közelében a Nemzeti Atlétikai Központ (NAK), hamarosan átadják a 2023. évi budapesti atlétikai világbajnokság helyszínét – olvashattunk a hírekben március végén. A generálkivitelező ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium szakemberei megkezdték a projekt műszaki átadás-átvételének folyamatát. Az atlétikai stadion tehát már a helyén van, s mint egy jelentős méretű építmény, kitűnően látható Sentinel műholdfelvételeken is. Alább a Copernicus program egyik Sentinel-2 optikai földmegfigyelő műholdjának március közepén készült, a valódi színeket visszaadó képét mutatjuk meg. Mellette a helyszínt és környezetét ábrázoló, hat évvel korábbi Sentinel-2 kép is megtekinthető, sőt a csúszka elmozdításával ezek össze is hasonlíthatók.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A stadionépítés nem is 2017-ben, hanem jóval később, 2020 novemberében kezdődött. Az első feladatok egyike volt a területen épült korábbi VITUKI székház robbantásos módszerrel történő lebontása, amiről annak idején egy blogbejegyzésünkben mi is beszámoltunk. Az atlétikai stadion szerkezetépítési munkálataival 2021 közepére készültek el. Ehhez közel 100 ezer köbméter földet termeltek ki, a cölöpalapozáshoz 1200 tonna betonacélt és kb. 13 ezer m3 betont használtak fel. A felszerkezethez 4300 tonna betonacélra és mintegy 40 ezer m3 betonra volt szükség. Összesen 48 darab, egyenként 100 tonnás tetőszerkezeti elem adja az épület „koronáját”. A világszínvonalú stadion egyik leglátványosabb eleme maga a tető, amely közel 27 ezer m2-nyi membránfedést kapott.

A stadionépítés mellett más kapcsolódó munkákat (a csepeli HÉV egy pályaszakaszának átépítése, új híd, árvízvédelem, közművek stb.) is végeztek. Ezek jó részének eredménye szintén felismerhető a régi és az új műholdkép összehasonlításával. De hat év mindenképpen hosszú idő a főváros életében, ezért a figyelmes szemlélő sok más kisebb-nagyobb, „az űrből is látszó” változásra bukkanhat. Ilyenek például a népligeti MVM Dome többfunkciós sportcsarnok (a 2023-as kép jobb felső sarkában) vagy a MOL toronyház, amelynek itt leginkább a hosszú árnyéka feltűnő (a Duna átellenes, budai oldalán, a hosszan elnyúló Kopaszi-gát mögött).

A világbajnokság után szabadon látogatható sport- és szabadidőpark működik majd az atlétikai stadionnál. Több mint 35 ezer férőhelyet alakítottak ki a stadionban, a nemzetközi sporteseményt követően ezt a számot 15 ezerre csökkentik majd. Az atlétikai vb kilenc napja (2023. augusztus 19–27.) után a létesítmény a magyar atlétika kiemelt versenyhelyszíne és edzőközpontja lesz, és létrejön Budapest legújabb zöld sport- és szabadidőközpontja, ahol nemcsak a versenysportolók, hanem a nagyközönség is szabadidős sportolási és kikapcsolódási lehetőségekhez jut.

Kapcsolódó linkek: