Uncategorized

Világ-szigetek

A dubaji partok mentén, a Perzsa-öbölben már két évtizeddel ezelőtt, 2003-ban kezdték meg annak 300 mesterséges szigetből álló csoportnak az építését, amely felülről nézve a világtérképet formázza. Valóban, a világűrből készített képeken is rendszeresen feltűnik a terület, mint különleges látványosság. A sziklák és a tengerfenékről kikotort homok felhasználásával létrehozott szigetvilág (avagy a Világ-szigetek) lényegében már 2008-ra elkészült. Mégis, mind a mai napig kopáran maradt a kisebb-nagyobb szigetek túlnyomó része. A beruházástól az Egyesült Arab Emírségek luxusturizmusának felfuttatását remélték. De – ellentétben a közeli, szintén mesterségesen kialakított Pálma-szigettel, amely az alábbi Sentinel-2 műholdképrészleten együtt látható a partoktól némileg távolabb fekvő Világ-szigetekkel – ezek nem váltak különösen népszerűvé. Habár a fejlesztők állítják, hogy a terület 70%-ára már találtak vevőt, nem nagyon látszik, hogy a szigetek többsége beépülne.

A dubaji Pálma-sziget és a Világ-szigetek egy friss, 2023. december 9-én készült hamisszínes Sentinel-2 műholdképen. A színezés pirossal emeli ki a növényzetet, amely ugyanakkor a sivatagos vidéken nem igazán jellemző, csak ott, ahol öntözésre rendezkedtek be. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A nagyszabású projektnek először a 2008-as válság tett be, az ingatlanfejlesztések többségét akkor leállították. De az utóbbi években a COVID-19 világjárvány sem segítette a luxusbefektetéseket. Így fordulhat elő az, hogy a területről közel 7 év különbséggel készült két Sentinel-2 műholdkép összehasonlításával (ld. lent) nem sok változást lehet felfedezni a szigeteken. Az egyik ilyen feltűnő különbség a Dél-Amerika déli csücskén (pontosabban annak a Világ-szigeteken megfelelő helyén) 2021-ben megnyílt Anantara World Islands Resort. További fejlesztésekre utaló jelek – az egységes világos drapp színű homokos felszín helyett az épületekre jellemző szürke és a növényzetet jelző piros foltok – még „Európában” láthatók. A gazdag vendégek számára 5 milliárd dollárból készülő itteni nyaralóhely, a hat szigetre kiterjedő Heart of Europe (Európa szíve) az eredetileg tervezett 2020 helyett talán 2026-ra lehet kész, benne 16 szállodával, 4000 lakóépülettel, 50-nél is több látványossággal – köztük az egyedülálló esőutcával, amelyben német technológiával mesterséges csapadékot idéznek majd elő akkor, amikor a hőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017, 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: