Rekordhőmérsékletek az Északi-sarkvidéken

Az eddigi nyár nem csak kontinensünk mérsékelt égövi tájain, de a sarkkörön túl is hőhullámokkal jellemezhető. 2022 júniusában az Északi-sarkvidéken is számos hőmérsékleti rekord dőlt meg. Norvégia legészakibb részén például előfordult +32 °C levegő-hőmérséklet, amekkorát ott korábban még soha nem mértek.

Az alábbi Setinel-2 műholdkép június 29-én készült, és a Copernicus program honlapján bekerült a nap képeinek sorozatába. A terület, amelyet mutat, a norvégiai Tromsø városától csupán néhány kilométerre található. A Lyngenfjorden (délebbre ) és Ullsfjorden nevű (északabbra) nevű fjordokba hirtelen beömlő olvadékvíz nagy mennyiségű finom hordalékot szállított magával a szárazföldről. Ennek hatására a műhold kamerája számára is feltűnő módon, világosabbra színeződött a tenger vize.

(Kép: Európai Unió, Copernicus Sentinel-2 adatok)

Tromsø hőmérsékleti csúcsa június 28-án 29,9 °C volt, ami csupán 0,3 °C-kal maradt el a mindenkori maximum értékétől. Az európai Copernicus földmegfigyelő program átfogó mérései és az azokból származtatott adatok alapvető fontosságúak a klímaváltozás hatásainak megértéséhez, különösen olyan törékeny ökoszisztémában, mint az Északi-sarkvidéké.

Kapcsolódó linkek: