Uncategorized

Nyugat-Pakisztán

Az alábbi műholdkép segítségével Ázsiába, Pakisztán nyugati részére, az Indus folyam deltavidékére látogatunk.

Nyugat-Pakisztán az európai Copernicus program egyik Sentinel-2 műholdjának (az A jelűnek) 2018. április 14-én készített látványos képén. A hamis színezés pirossal kiemeli a növényzetet. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az Indus a világ egyik leghosszabb folyója, egy szakasza a kép jobb oldalán látható. Tibetben ered, átfolyik India és Pakisztán területén, több mint 3000 km-en át kanyarogva. Vízgyűjtő területe megközelíti az 1,2 millió négyzetkilométert. Az Arab-tengert egy hatalmas kiterjedésű deltatorkolatban éri el. Delták akkor keletkeznek, amikor egy folyó állóvízbe (tengerbe vagy tóba) torkollik, az általa szállított hordalék pedig folyamatosan lerakódik. Ehhez szükséges, hogy az árapályból adódó vízszintemelkedés és -csökkenés mértéke ne legyen túl nagy. Ahogy a műholdkép is illusztrálja, az Indus deltája számos kisebb-nagyobb ággal rendelkezik. Mocsarai és lápjai mellett itt található a Föld hetedik legnagyobb kiterjedésű mangroveerdeje.

Az Indus mentén művelt öntözéses mezőgazdaság, a víztározók és gátak miatt, valamint a csapadékhiány következtében a tenger felé szállított hordalék mennyisége jelentősen csökkent. Ez hatással van a mangrovemocsarakra és a helyben élők közösségeire is. A deltavidék számottevő része eltűnőben van, veszélyeztetve különleges édesvízi állatfajok, például az Indus deltájában élő delfin fennmaradását. A közeli nagy kikötőváros, Karacsi (egy része a képen bal oldalt fent látható) pedig a környezetet szennyezi.

A műholdkép jobb felén középtájt, illetve felül két nagyobb vízfelület látható. Ahogy az Indus deltavidéke, úgy ezek is fontos, a Ramsari Egyezmény alapján nemzetközi védelem alatt álló vizes élőhelyek. A középső, kisebbik tó (Haleji) alakját mesterségesen formálták, egy négyzethez hasonló. A 2. világháború idején a csapatok ivóvízzel való ellátására növelték meg a területét. A másik, nagyobb édesvizű tó (Keenjhar) a közeli városok, elsősorban Karacsi vízellátása szempontjából fontos.

A Pakisztán nyugati részéről, az Indus deltavidékélről készített Sentinel-2A műholdkép szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatának egyik májusi epizódjában. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: