Uncategorized

Amistad-víztározó

Nemrég a NASA földmegfigyeléssel foglalkozó híroldala, az Earth Observatory egy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről készített fényképet tett közzé. A képet április 25-én készítette az egyik űrhajós az Amistad-víztározóról, amely az Egyesült Államok (pontosabban Texas állam) és Mexikó határán fekszik. A név spanyolul barátságot jelent. A tározó keleti végétől délre fekszik Del Rio városa. A határfolyó, a Rio Grande túlpartja már mexikói terület.

Az Amistad-tározó az ISS 59. állandó szemályzetének egyik tagja által készített fotón. A tájolás nem a megszokott, észak nagyjából a kép jobb felső sarka irányában van. (Kép: NASA JSC)

A tó az Amistad duzzasztógátnak a Rio Grande és a Devils River összefolyásánál történt megépítése után, 1969-ben jött létre. A fő cél a víz tározása, az árvizek szabályozása volt. Bár a folyók és a tározó vízszintje az esőzés vagy a szárazság függvényében természetesen rendszeresen változik, normális esetben az Amistad Texas második legnagyobb tava. (Más kérdés, hogy ilyen normális vízszint utoljára 2011-ben volt, azóta csak alacsonyabb, mivel az időjárás különösen száraz.)

Az Amistad-tározó és közvetlen környéke az európai Copernicus program földmegfigyelő műholdjainak képein. Északkeleten a Rio Grande, északnyugaton a Devils River vize táplálja a tározót. A duzzasztógát alul középtájt, a Rio Grande kifolyásánál látható. A csúszka elmozdításával összehasonlítható egy radaros Sentinel-1 és egy szintén hamis színezésű optikai Sentinel-2 műholdkép, amelyek nem nagy időkülönbséggel (idén április 26-án, illetve május 8-án) készültek. Érdekes, hogy a víztározó fölött a gáttól keletre átívelő, közel észak–déli irányban egymás mellett futó közúti és vasúti híd a radaros műholdképen sokkal feltűnőbb. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A tó amerikai része és a környező táj pihenőövezet, egyedi állat- és növényvilággal. Az amerikai–mexikói határ a duzzasztógát közepén keresztül húzódik, ahol vízerőmű is működik.

Kapcsolódó linkek: