Uncategorized

A Hernád és a Sajó áradása

Drámai a helyzet Borsodban: már több települést is elzárt az árvíz a külvilágtól – adta hírül az MTI. Az elmúlt napok kiadós esőzése megtette a hatását az észak-magyarországi folyókon. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például utakat kellett lezárni és teljes települések váltak elzárttá a közúti forgalomtól péntekre és szombatra (október 16-ára és 17-ére). A Hernád kiáradt vize elöntötte például a Kiskinizs és Hernádkércs közötti összekötő út egy szakaszát, elvágva így Kiskinizst a külvilágtól.

Alább egy friss radaros műholdképen mutatjuk meg az október 16-ai helyzetet, az európai Copernicus földmegfigyelési program egyik Sentinel-1 műholdja segítségével. Az összehasonlító radarkép ugyanarról a területről készült, de 12 nappal korábban, még az áradások előtt. Az október eleji képen alig feltűnő a Hernádnak a képen átlós irányban kanyargó szakasza. A víz ezen a mesterségesen sárgásra állított alapszínezésű amlitúdóképen is sötét, hiszen a felszínéről nem verődik vissza radarjel a műhold irányába. Az erősebb árnyalatok a jobban, a halványabbak a gyengébben reflektáló felszíneket jelölik.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Az október 16-án készült képen jelentős változást láthatunk. Ahogy a megáradt folyó kilépett a medréből, úgy öntötte el a környéket a víz. Ez a kiterjedt fekete foltokból látható, ahogy az is, hogy Kiskinizst (középen) lényegében körbezárta a víz. A Hernáddal párhuzamosan, a képek bal felső részén húzódó keskeny fekete csík a 3-as számú főút aszfaltszalagját jelzi.

A következő, a környék nagyobb kiterjedésű – kelet–nyugati irányban 75 km széles – részletét mutató képkivágatokon az is feltűnő, hogy nem csak a Hernádot, hanem a Sajót (a kép bal oldalán) is érintik az áradások. Bal oldalt alul az épületek erős radarvisszhangjával feltűnő folt a megyeszékhely, Miskolc városa. A jobb alsó sarokban a Tisza fekete szagjának egy rövid részlete is feltűnik, partján Tokajjal.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: