Uncategorized

Patagónia és a Falkland-szigetek

Az Európai Űrügynökség (ESA) első júliusi földmegfigyelési videójában egy érdekes Sentienl-3 műholdképet mutat be, amelyen a felhők épp elkerülik a Dél-Amerika déli csücskén fekvő Patagóniát, és a kontinenstől keletre, az Atlanti-óceánban fekvő Falkland- (más néven Malvin-) szigeteket is.

(Forrás: ESA)

A mintegy 673 ezer km2-t elfoglaló Patagónia területén két ország osztozik: nyugaton Chile, keleten Argentína. Bár ez utóbbi foglal el nagyobb részt Patagóniából, a kontinens legdélibb pontja, a Horn-fok Chiléhez tartozik. Itt található a dél-amerikai földrészen végighúzódó Andok hegyvonulatának déli szakasza. A táj változatos képét tavak, fjordok, gleccserek, esőerdők, sivatagok, táblahegyek és füves síkságok tarkítják. Patagónia – és egyben Dél-Amerika – legdélebbi fekvésű vidéke a Tűzföld. A szigetvilágot a Magellán-szoros választja el a kontinenstől.

A Dél-Amerika déli csücskét ábrázoló, nagy területen felhőmentes, a valódi színeket visszaadó Sentinel-3 műholdkép. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Falkland-szigeteket egy nem egészen két évvel ezelőtti blogbejegyzésünkben már részletesen bemutattuk, akkor – a változatosság kedvéért – egy Copernicus Sentinel-1 radaros műholdkép apropóján. A dél-amerikai partoktól közel 500 km-re fekvő szigetcsoportot két nagy és mintegy 700 kisebb sziget alkotja. A terület Nagy-Britannia fennhatósága alatt áll, de Argentína is igényt tartana rá – a konfliktus 1982-ben egy rövid ideig tartó, brit győzelemmel végződött háborúba torkollott.

A műholdképen Dél-Amerika és a Falkland-szigetek között látványos algavirágzás is megfigyelhető az óceán vizében. Az örvénylő, a türkiz árnyalataiban játszó formákat a mikroszkopikus növényi fitoplankton elszaporodása okozza és a tengeri áramlatok formálják. Az algavirágzáshoz tápanyagokban gazdag víz szükséges, ezeket részben a folyók által szállított hordalék, részben a Patagónia felől az erős nyugati szél által szállított por szolgáltatja.

Kapcsolódó linkek: