Falkland-szigetek

Az Atlanti-óceán déli részén, Dél-Amerika déli csücskétől mintegy 500 km-re északkeleti irányban fekszenek a Falkland-szigetek. A szigetcsoportot két fő sziget, Kelet-Falkland és Nyugat-Falkland mellett mintegy 700 kisebb-nagyobb sziget alkotja. A két nagy szigetet az átlagosan 20 km széles Falkland-szoros választja el. A terület brit fennhatóság alatt áll, az Egyesült Királyság saját kormányzású tengerentúli területe.

A Copernicus program Sentinel-1 radaros műholdpárosának adatai alapján a Falkland-szigetekről készített kép annyiban különleges, hogy nem egy radaros amplitúdóképen alapul, hanem kettőn. A cél a készítésük között eltelt közel egy hónap alatt végbemenő változások szemléltetése volt.

A Falkland-szigetek két, egymáshoz képest egy hónapos különbséggel, 2019. december 29-én és 2020. január 22-én készült Sentinel-1 radarkép kombinációján. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019–2020 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Nos, a szigeteken nem túl sok változást vehetünk észre. Annál inkább a környező óceán vizén: a pirosas-rózsaszínes árnyalatok azt jelzik, hogy a műhold decemberi elrepülésekor erős volt a hullámzás. A Sentinel-1 műholdak egyébként nem csak a szárazföldeket figyelik, hanem az óceánok és tengerek felszínét is. Méréseikből következtetni lehet a vízfelület tulajdonságaira, a hullámzás mértékére, a tengeri áramlásokra, s ebből a hajózási szektor vagy a hullámzás energiáját felhasználó erőművek üzemeltetői is profitálhatnak.

Visszatérve a Falkland-szigetekre, a radaros műholdkép hegységekkel, síkságokkal és sziklaszirtekkel tagolt felszínre utal. Az már a képen nem látható, hogy a szigeteket füves táj jellemzi, fák nem jellemzőek rajta. A füvet juh- és marhalegeltetésre hasznosítják. A szigetek állatvilágát pingvinek és más vízi madarak jellemzik. A Sentinel-1 műholdkép jobb oldalán, Kelet-Falkland keleti felén két mélyen benyúló, nagyobb kiterjedésű öböl (Berkeley Sound és Port William) látható, ahol a hajók kiköthetnek. A szigetcsoport nem túl nagy, néhány ezer fős népessége jórészt a Port William partjainál fekvő főváros, Stanley lakója. A települést az alábbi kinagyított részleten, a képkivágás jobb felső sarkában, az épületeinek radarvisszhangja alapján nem túl feltűnő elnyúlt fehér foltként vehetjük észre.

A Falkland- (spanyolul Malvin-) szigetek területére Argentína is igényt tartana. A konfliktus nem is olyan rég, 1982-ben egy rövid ideig tartó háborúhoz is vezetett. Az argentin invázióra válaszul a brit haderők légi és tengeri műveletekkel hónapokon belül visszafoglalták a szigeteket. A partra szállás, a falklandi háború befejezése után megerősítették a brit katonai jelenlétet a szigeteken, Stanleytől 30 km-re délnyugatra megépült a Mount Pleasant támaszpont. (A fenti kinagyított képrészlet bal alsó sarkában a repülőtér egymást keresztező futópályái vékony sötét egyenes szakaszokként tűnnek fel.)

 

Az itt bemutatott kép szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatában. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: