Felrobbant lőszerraktár

Posted on

Október 7-én kigyulladt egy katonai lőszerraktár Oroszországban, Rjazany megyében, Zseltuhino mellett, Moszkvától mintegy 250 km-re délkeletre – olvashattuk a hírekben. A lángok először a raktár melletti füves területen csaptak fel, de az oltás nem járt sikerrel, és a tűz végül elérte a lőszerraktár területét is. Az épületekben tárolt lőszerek ezután sorban elkezdtek felrobbanni, a repeszek 3 km-es távolságba is eljutottak. A lökéshullám és a törmelék a közeli lakóházak ablakait is betörte. A baleset során hat ember megsérült. Az oltásra nagy erőket vetettek be, öt kilométeres sugarú területen több mint 2300 embert kellett kitelepíteni otthonából.

Egy ekkora méretű rombolásnak nyomot kell hagynia a Copernicus program Sentinel-1 radaros műholdjainak képein is. Az apertúraszintézis elvén működő műholdak a fedélzetről a felszín irányába lebocsátott, majd onnan visszaszóródó jeleket detektálják, ez alapján tudják feltérképezni a területet. Az alábbi két kép közepén a lőszerraktár (egy hatszög alakú terület) látható. Szeptember 26-án még a robbanás előtti, majd október 8-án közvetlenül a baleset utáni állapotot hasonlíthatjuk össze a csúszka elmozdításával. A környező települések (keleti irányban, a kép jobb szélén Rjazsszk) és a táj többé-kevésbé ugyanazt a képet mutatják – kivéve néhány mezőgazdasági táblát, ahol a két műholdátvonulás közt eltelt 12 nap alatt nyilván a felszín tulajdonságait megváltoztató munkákat végeztek. A lőszerraktár területén azonban látványosan megnőtt a visszaszórt radarjelek intenzitása, ami arra utal, hogy az épületek romba dőltek.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A Sentinel-1 radarképek színezése mesterséges, a jelek polarizációs tulajdonságain alapul. A képek kelet–nyugati irányban kb. 33 km-es kiterjedésű területet ábrázolnak. A balesettel érintett katonai komplexum területe mintegy 2,5 km2-es.

Kapcsolódó linkek: