Uncategorized

Alacsony vízállás a Maroson

Szeptember végére a csapadékszegény őszi időjárás következtében a Maros vízállása rekordközelbe süllyedt – számolt be róla az Időkép. A portál szerzője Apátfalvánál, a magyar–román határ közelében bokáig érő vízben gázolt át a folyó egyik homokpadjára.

A Maros a Tisza bal oldali mellékfolyóinak egyike. Románia területén, a Gyergyói-havasokban ered, közel 750 km-en át folyik, mígnem Szeged fölött a Tiszába torkollik. Magyarországi szakasza mindössze 48 km hosszú.

A Marosra jellemző, ennél az alacsony vízállásnál a megszokottnál is nagyobb számban a felszínre kerülő homokpadok, homokszigetek, zátonyok jól láthatók a Sentinel-2 műholdképeken is. Alább két szeptemberi műholdképet hasonlíthatunk össze a csúszka elmozdításával. Az idei mellett referenciaképpen a tavalyi állapot látható, amikor nem volt ilyen szárazság, magasabb volt a Maros vízállása. A Sentinel-2 képek ugyancsak Apátfalvánál mutatják a Maros egy szakaszát, a település a folyó északi partján, a kép jobb felső sarkában látható. A színezés pirossal emeli ki az élő növényzetet – elsősorban a környék mezőgazdasági tábláit és erdőit –, a víz pedig sötétkék. Benne a világosbarna foltok jelzik a szárazra került homokpadokat.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A folyó képen látható szakasza egyébként egybeesik a magyar–román államhatárral.

Kapcsolódó linkek: