Uncategorized

Montecristo

A címben szereplő név egy szigeté, amely a Toszkánai-szigetek egyike a Tirrén-tengerben. Közigazgatásilag Olaszország Toszkána régióján belül Livorno megyéhez tartozik. A valamivel több min 10 km-es területű, 4,1 km hosszú és 3,4 km széles sziget tagolt, meredek partvonalának hossza mintegy 16 km. A tengerben Elba szigetétől 45 km-re délre, Korzikától 60 km-re keletre fekszik.

Ha a név ismerősen cseng, az nem véletlen. A francia író, id. Alexandre Dumas ugyanis híres regényhőse, Monte Cristo grófja nevét ettől a szigettől kölcsönözte. A főhős, Edmond Dantès 14 év ártatlanul eltöltött fogság után kalandos úton megszökik If várából, a Marseille mellett fekvő börtönszigetről.

De térjünk vissza a másik szigethez, Montecristóhoz. A gránit alkotta sziget legmagasabb pontja 645 m-es. Montecristo lakatlan, és 1988 óta szigorú természetvédelem alatt áll. Évente legfeljebb csak 1000 fő látogathatja meg. A Toszkániai-szigetek Nemzeti Park része, növényzete főleg örökzöld, szúrós bozót. A terület egyike a Földközi-tenger leginkább érintetlen természeti környezeteinek.

Montecristo nemrég szerepelt az Európai Unió Copernicus földmegfigyelési programjához kapcsolódó napi képösszeállításban. Egy idén szeptember 10-én készült Sentinel-2 műholdképet mutattak be róla. Mi elkészítettük ugyanannak a képnek a hamisszínes változatát, amelyen a növényzetet piros szín emeli ki. Látható, hogy a sziget jellemzően kopár.

Montecristo 2022. szeptember 10-én, egy felhőmentes, hamisszínes Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)
S hogy a Copernicus program radaros távérzékelő műholdja, a Sentinel-1A is szerepet kapjon, alább egy-egy szeptember 5-én és 6-án készült képet hasonlíthatunk össze a csúszka elmozdításával. A színezésnél a Sentinel Hub böngészőjében (EO Browser) ugyancsak egy hamisszínes megjelenítést (RGB Ratio) állítottunk be. Elvégre a radaros amplitúdóképek fekete-fehér megjelenítésénél ez mégis csak látványosabb. A két kép között feltűnő különbség, hogy az egyiken a sziget keleti, míg a másnapin a nyugati oldala a „fényesebb”.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Persze nem a sziget változott meg egyik napról a másikra. A két radarkép különbözőségének magyarázata, hogy míg 5-én a műhold pályájának leszálló (északról dél felé tartó) szakaszán repült el a terület felett, addig 6-án a felszálló szakaszon (délről északi irányba). A Sentinel-1 holdak közel poláris (98.18°-os hajlásszögű) pályát írnak le a Föld körül, 693 km magasban repülve. Az apertúraszintézises radarberendezésük nem pontosan lefelé, hanem oldalra, méghozzá a repülési irány szerinti jobb oldalra néz. Emiatt a leszálló, illetve a felszálló ágban a tengerből hegyként kiemelkedő sziget ellentétes oldalairól verődnek vissza a lebocsátott radarhullámok a műhold irányába.

Kapcsolódó linkek: