Uncategorized

Szárazság a pampákon

Idén nem csak Európa nagy részén, de Dél-Amerikában is jelentős aszály volt. Az Európai Unió Copernicus földmegfigyelési programjának honlapján, a nap képe sorozatban a minap Argentínáról, Buenos Aires térségéről, a fővárostól nyugatra fekvő pampákról mutattak be két szeptemberi Sentinel-2 műholdképet. Az egyik idén, a másik három évvel korábban, 2018-ban készült ugyanarról a területről.

Buenos Aires (jobbra fent) és környéke, Argentína – egy 2018-as és egy 2022-es szeptemberi Sentinel-2 műholdképen. (Kép: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery)

A képek összevetésével jól látható a táj színének megváltozása, a három évtized óta legszárazabb körülmények miatt a növényzet károsodása. Négy hónapja szinte semmi csapadék nem hullott itt. Ez pedig komoly csapás a mezőgazdaságnak, miközben Argentínában elérkezett a kukorica vetésének az időszaka. A gazdák a száraz termőföld miatt kivárnak, de már most látszik, hogy veszélyben a 2023-as termés. Márpedig Argentína a világ harmadik számú kukoricaexportőre, így a problémát a nemzetközi piacok is meg fogják érezni. Az egykori füves puszta helyén mezőgazdasági művelés alatt álló földterületek vannak, ez Argentína éléskamrája. Az ország megművelt területeinek kb. 80%-a a pampákon található, a mezőgazdasági termelés mintegy kétharmada származik innen.

Az időjárási előrejelzések sem biztatók, a La Niña éghajlati jelenség hatására a szárazság az év további időszakaiban is folytatódhat.

Kapcsolódó linkek: