Uncategorized

Mato Grosso

Brazíliába, Mato Grosso államba, az Amazomas-medence területére kalauzol bennünket az a különleges színes kép, amely Sentinel-1 radarműholdas felvételek alapján készült. A műholdradaros amplitúdóképek a felszínről az űreszköz irányába visszaszórt radarjelek intenzitását mutatják, ami természetesen függ a felszín tulajdonságaitól. Az alábbi képhez ugyanarról a területről, de három eltérő időpontban készített Sentinel-1 felvételt használtak fel. Mindegyikhez egy-egy alapszínt rendeltek, majd a képeket kombinálták. Fehér és szürkés színekben tehát azt láthatjuk, ami változatlan maradt, élénk színesek pedig azok a területek, ahol időközben történt valami jelentős változás a felszínborításban. Az egyes felvételek készítése között kb. 2 éves időszakok teltek el.

A felhasznált Sentinel-1 adatok 2015. május 2-áról (kék színnel), 2017. március 16-áról (zöld) és 2019. március 18-áról (vörös) származnak. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2015–2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Mato Grosso nevének jelentése zöld erdő, de ez az a tartomány, ahol az elmúlt időszakban a legnagyobb ütemben irtották ki az esőerdőt, hogy a földterületeket a mezőgazdasági termelés szolgálatába állítsák. Valójában ezt a folyamatot illusztrálják látványosan a kombinált Sentinel-1 műholdkép színes foltjai is. A képen ugyan csak egy kis terület látható, de Mato Grosso egyike Brazília azon államainak, ahol a növénytermesztés és a marhatenyésztés a legintenzívebb. A termesztett mezőgazdasági növények listájának elején a kukorica, a szója és a búza szerepel. Legújabban azonban mintha csökkenne az erdőirtás mértéke, és kezdenek a klímaváltozásra is gondolni.

A műholdképet az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatában mutatták be, 2019 decemberében. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: