Uncategorized

Erdőirtás

Az Európai Űrügynökség (ESA) március 21-én, az erdők világnapja alkalmából tette közzé az erdőirtásokra emlékeztető, itt bemutatott műholdképét. A tavaszi napéjegyenlőség napját az ENSZ Közgyűlés határozata nyomán 2013 óta ünnepeljük, mint az erdők világnapját – bár különösebb ünneplésre nem igazán van okunk. A világnap célja is éppen az, hogy felhívja a figyelmet az erdők fontosságára, a védelmük szükségességére. A Föld erdőállománya ugyanis évről évre fogyatkozik, annak ellenére, hogy a fák oxigéntermelő, klímaváltozást mérsékelő, talaj- és levegővédelmi szerepe egyértelmű.

A Sentinel-2A műhold 2017. szeptember 30-án készített felvételeiből összeállított hamis színezésű kép a bolíviai Santa Cruz városának környékéről. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Műholdas megfigyelések révén átfogó és részletes képet lehet alkotni a globális erdőborítottság változásairól. A Bolíviában, a Pirai folyó mentén fekvő Santa Cruz de la Sierra városa (a képen balra középen) környékén egykor sűrű trópusi esőerdők terültek el. Ez a világ egyik leggyorsabban növekvő települése, jelentős kereskedelmi központ, és a fejlődésének ára van. A műholdképen a várostól, illetve a képet középen függőlegesen átszelő Guapay folyótól (Río Grande) keletre mezőgazdasági táblák geometrikus mintázatait fedezhetjük fel, az egykor volt erdőterületek helyén. Az intenzív erdőirtás az 1980-as években kezdődött, a viszonylag sík vidék és a bőséges csapadék ugyanis kedvezőnek tűnt a mezőgazdaság termelés számára. A legszélesebb körben termesztett haszonnövény itt a szója.

Amint a fenti kép egy kinagyított részlete mutatja, a számtalan négyszögletes alakú termőföld mozaikját néhol kör alakú táblák tarkítják. Néhány évtizeddel ezelőtt itt még érintetlen esőerdő volt. A Sentinel-2A felvételeinek felszíni felbontása eléri a 10 métert.

Kapcsolódó linkek: