Uncategorized

Közeleg a jéghegy!

Méghozzá nem is kicsi. Persze nem hozzánk, hanem az Atlanti-óceán déli részén fekvő, a Dél-Amerikához tartozó Tűzföld és a sarkvidéki kontinenshez tartozó Antarktiszi-félsziget között található, brit fennhatóság alatt álló Déli-Georgia-szigethez. A nevezetes A-68 jéghegyről már korábban is írtunk blogbejegyzéseinkben, mielőtt, amikor és miután az leszakadt az Antarktiszi-félszigetnél található Larsen C selfjégről. Most az eddig eseménytelenül sodródó jégóriás újra bekerült a hírekbe.

Önállósodása óta az eredeileg 5800 km2-es területű jéghegy, miközben az óceáni áramlásokkal haladt, alig töredezett. Legnagyobb darabja, a 4200 km2-es A-68A pedig most a Déli-Georgia-sziget felé tart. Útjáról két pillanatképet mutatunk a Copernicus program Sentinel-3 műholdjainak valódi színes képei alapján.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2020 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Ezeken mind a sziget (jobb oldalt felül), mind a mozgó és közben el is forduló jéghegy (balra lent) kivehető, a környéken szinte mindig jelen levő felhőzet ellenére. Jól megfigyelhető, hogy 9 nap leforgása alatt (október 27. és november 5. között) mennyit változott a jelenlegi legnagyobb jéghegy pozíciója.

Félő, hogy hacsak nem térül el még időben az útvonala, akkor a jéghegy hamarosan megfeneklik a sziget partjainál. Némi reményre ad okot, hogy a vízbe merülő részének vastagságát legfeljebb 200 m-esre becsülik. A zátonyra futása pedig katasztrofális következménnyel járna az ottani állatvilágra, elzárva a pingvinek és a fókák elől a kijutást a tenger felé, ahonnan a táplálékukat szerzik, nem csak maguk, de a kicsinyeik etetésére. A tengerfenék élővilága is megsínylené az A-68A érkezését. Ilyesmi persze máskor is előfordul, de ez a mostani jéghegy olyan nagy, hogy egyes becslések szerint akár egy évtizedig is ott maradna, mire teljesen felolvad. Ez pedig a helyi halászatnak sem tenne jót.

Az Antarktiszról elváló jéghegyek számára egyébként a Déli-Georgia-sziget és a Déli-Sandwich-szigetek közötti, a sarkvidéki vizeknél melegebb óceán általában a véget jelenti: kisebb darabokra esnek, majd idővel elolvadnak.

Kapcsolódó linkek: