Uncategorized

Lützerath: egy német falucska esete a külszíni fejtéssel

Nemrég a magyarországi hírekbe is bekerült a Németországban, azon belül is Észak-Rajna-Vesztfália tartomány nyugati csücskében épült Lützerath település neve. A hír szomorú apropója a klímaaktivisták tiltakozása volt. A hatóságoknak hat napba került, mire letörték a megmozdulást. A tömegtüntetésről az ott megjelent, világszerte ismert svéd klímaaktivistát, Greta Thunberget is elvitték a rendőrök.

A tiltakozás oka, hogy Lützerath házait lebontásra ítélték. A falucska közeljövőbeli eltűnését a föld színéről az kényszerítette ki, hogy a mellette üzemelő lignitbányát bővíteni szeretné a tulajdonosa, az RWE energetikai óriáscég. A barnakőszenet külszíni fejtéssel termelik ki. Bár Lützerath utolsó lakója már tavaly októberben kiköltözött a házából, a klímaaktivisták szimbolikus jelentőségűnek ítélték a falucska január 11-én indult megsemmisítését és tiltakozásul bevették magukat az elhagyott épületekbe. Közülük az utolsókat végül január 16-án sikerült elszállítania a rendőrségnek. A megjelent több száz aktivista a levegőt szennyező szénalapú villamosenergia-termelés és a külszíni bánya bővítése ellen emelte fel a szavát. A helyszínen több mint tízezres tömegtüntetés is volt, a nagy létszámú rendőri erővel való összecsapásokban legalább 70 rendőr és 90 tüntető is megsérült.

Az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2 optikai műholdjainak felvételein az apró Lützerath (a település a kép közepén) alig, a jelenleg mintegy 7 km hosszú és 4 km széles bányagödör annál inkább feltűnő. A nagyobb település a kép bal szélén középtájt Erkelenz, amelyhez közigazgatási értelemben Lützerath is tartozik (tartozott). Érdekes összehasonlítani két, közel 6 év időkülönbséggel készült műholdképet. Ezt alább a csúszka elmozdításával könnyen meg is tehetjük. Jól látható, hogy 2016 óta mennyivel húzódott nyugat felé a külszíni fejtéssel érintett terület, de az is kivehető, hogy a keleti oldalon a tájseb rekultivációja megkezdődött. A most Lützerathot „elnyelő” bányagödör útjába korábban például a mezőgazdasági táblák mellett egy út is belekerült, annak a 2022 végi Sentinel-2 képen már nyoma sincs, alóla kitermelték a lignitet.

Egy 2016 és egy 2022 végi, valódi színeket visszaadó Sentinel-2 műholdképen Lützerath és a közelében levő lignitbánya. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2016, 2022 / Sentinel Hub / GeoSentinel)

Kapcsolódó linkek: