A Loire a forró nyárban

Bejárták a hírportálokat az AFP francia hírügynökség fotósának képei, amelyek július végén a Loire, Franciaország leghosszabb (kb. 1000 km-es), a Vizcayai-öbölbe torkolló folyójának, a Loire-nak az alsó szakaszáról készültek. A folyó medre Montjean-sur-Loire városánál nagyrészt kiszáradt, csak egy keskeny szakaszon folyt benne némi víz. Idén nyáron a július végi hőhullám már a második volt Nyugat-Európában. Franciaországban több helyen 40 °C-nál is magasabb hőmérsékleteket mértek, sok éves meteorológiai rekordok dőltek meg.

(Fotó: Loic Venance / AFP)

A Loire e szakaszát műholdképeken is tanulságos szemügyre venni. Az alábbi képekhez felhasznált felvételeket az európai Copernicus földmegfigyelő program látható és infravörös tartományban érzékeny Sentinel-2 műholdpárosának tagjai készítették. Az első képpár az aszályos július 23-ai állapotot hasonlítja össze egy idén tavaszival. A csúszkás összehasonlításhoz kiválasztott kép április 12-én, egy felhőmentes napon készült. Mindkét képhez olyan színezést választottunk, ami sötétkékkel a vízfelületeket, zölddel a növényborítást emeli ki.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A másik képpár eltérő, a felszín nedvességtartalmára utaló színezéssel készült. A Sentinel-2 műholdak kamerái (MSI, Multispectral Imager) 13 különféle hullámhosszon készítenek felvételeket a Földről, ezeket lehet kombinálni annak érdekében, hogy a felszín más-más tulajdonságait emelhessük ki. Itt az idén július 23-i képet egy szinte pontosan egy évvel korábbról, 2018. július 26-áról származó nyári képpel vethetjük össze. Jól látszik, hogy a tavalyihoz képest mekkora a szárazság a környéken ezen a nyáron.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A képeket keletről nyugatra a Loire folyó vágja ketté. Középen Montjean-sur-Loire, és a folyó medrén átívelő, az AFP helyszíni fotóján is látható híd helyezkedik el.

Kapcsolódó linkek: