Uncategorized

Az apadó Duna műholdképeken

Az idei nyáron szinte egész Európa időjárására a szárazság volt a jellemző. Ez megtette a hatását a Duna vizére is. Augusztus végén több helyen is megdőlt a valaha mért legalacsonyabb vízállási rekord, főleg a folyó magyarországi középső és alsó szakaszán. Budapesten a vízállás még meghaladta ugyan a 2003-ban mért minimumot, de az aszály jelei természetesen itt is látványosan megmutatkoztak. Kilátszott a vízből a Gellért-hegy lábánál lévő Ínség-szikla is. Az alacsony vízállás miatt a hajózásban is korlátozásokat kellett bevezetni.

A Duna vízállásának csökkenése jól megfigyelhető az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2 műholdjainak nyáron készült felvételei segítségével is. Az előrehaladó aszály illusztrálásához a a nyár második felében a Dunakanyarról készült képeket választottunk. A különféle hullámhosszakon készített műholdfelvételek hamis színezésű kombinációjával kiemeltük a víz (kék) és a növényzet (zöld) előfordulását. Július elejétől augusztus végéig sok olyan műholdátvonulás volt, amikor nem takarta felhőzet a tájat a műholdak kamerája elől.

Az alábbi képpár a kiválasztott időszak elején és végén, július 2-án és augusztus 23-án készült Sentinel-2 képek összehasonlításával mutatja a Duna-ágak kék szalagjainak elvékonyodását. A csúszkát mozgatva szembetűnőek a változások. Sok helyen – például a Szentendrei-sziget északi csúcsánál – nagy területen homokzátonyok kerültek napvilágra az alacsony vízállás következtében. Ezeket világosbarna színben láthatjuk.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Július elejétől augusztus végéig hét különböző időpontban készített, többé-kevésbé felhőktől mentes Sentinel-2 képek alapján összeállítottunk egy rövid animációt is, amelyen jól követhetők a Dunakanyar térségében a vízállás idővel egyre szembeötlőbb változásai.

Aki a zátonyok mellett másra is figyel, akár azt is észreveheti, hogy egyes mezőgazdasági táblákon mikor végezték el a betakarítási munkákat. A képek középső részén, legalul a szürke színben látható tájseb a dunabogdányi kőbánya.

Kapcsolódó link: