Uncategorized

Új autópálya-csomópont a Balatonnál

November 29-én átadták a forgalomnak a Budapesttől a Balaton felé vezető M7-es autópálya új csomópontját. Jó hír, hogy aki a következő nyári szezonban a tó északi partja felé szeretné venni az irányt, annak lerövidül a megteendő távolság és a menetidő, várhatóan kisebb lesz a torlódás. Az autópályáról ugyanis közvetlenül elérhetővé vált a tó keleti parti településeit, Balatonakarattyát és Balatonkenesét elkerülő 710-es számú út. Ez Balatonfűzfőnél csatlakozik a „régi” 71-es főúthoz.

A Copernicus program optikai és infravörös tartományban érzékeny Sentinel-2 földmegfigyelő műholdpárosával készített képeken jól kivehető, hol „jelent meg” az új csomópont az M7-esen, valamint a nagyjából északi irányban haladó új összekötő útszakasz, amely Balatonfőkajár (jobb oldalt felül) és Balatonakarattya (bal oldalt felül, a tó partján) között egy körforgalmi csomópontban csatlakozik a 710-es elkerülő út korábban megépült szakaszához. Az új útszakasz hossza 2,4 km.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A Sentinel-2 képek hamis színezése pirossal emeli ki a növényzetet. A csúszka mozgatásával a friss, 2019. novemberi állapot összehasonlítható a három évvel ezelőttivel, amikor még nem kezdődött el az autópálya-csomópont és a csatlakozó utak építése. Mind a 2016-os, mind a 2019-es műholdkép közepe táján, az új útszakasztól keletre látható alakzat a balatonfőkajári sportrepülőtér.

Kapcsolódó linkek: