Uncategorized

Erdőtűznézőben műholdakkal

Ahogy arról már egy korábbi blogbejegyzésünkben is írtunk, 2023. május elején Kanada nyugati tartományaiban (Alberta, Brit Columbia), majd valamivel később keleten (Québec) is súlyos erdő- és bozóttüzek alakultak ki. A száraz növényzetben végzett kiterjedt pusztítás mellett a helyi hatóságoknak az érintett lakosság kitelepítése miatt is intézkedniük kellett. Úgy fest, a tüzek kiterjedése példátlan Kanada eddigi történetében. Június közepén például egyszerre több mint 400 aktív tűzfészket tartottak számon, amelyek felét az oltást végzők nem tudták ellenőrzésük alatt tartani.

Ahogy más távérzékelő műholdakkal, úgy az európai Copernicus földmegfigyelési program Sentinel holdjaival is nyomon követik a tüzek alakulását, a pusztítás mértékét és a füstfelhők terjedését. A fenti, június 18-án Donnie Creek (Brit Columbia) fölött készült Sentinel-2 műholdképen nem csak az intenzív füst, de – az infravörös sávban végzett mérések alapján narancs színnel kiemelve – az aktív tűzfészkek is láthatóak. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A tűz közvetlen pusztítása mellett a levegőbe kerülő és a légáramlatokkal messzire eljutó füst is levegőminőségi problémákat okozott, nem csak szinte egész Kanadában, de az Egyesült Államok számos államában is. A kanadai erdőtüzek füstje a szelek szárnyán átkelt az Atlanti-óceánon és Európa fölött is észlelhető volt.

Az égés következtében, a füsttel együtt nagy mennyiségű szén-monoxid (CO) is a levegőbe jutott. Ennek a gáznak a detektálására is alkalmas a Copernicus Sentinel-5P műholdja. Az alábbi térképet a május elejéről június közepéig gyűjtött adataiból állították össze. Minél sötétebb a szín, annál nagyobb volt a CO átlagos koncentrációja a troposzférában. Jól kivehető, hogy a legsötétebb foltok egybeesnek a Kanada nyugati felén kialakult tüzek helyszíneivel, s hogy a légáramlatok keleti-délkeleti irányba terjesztik a füsttel együtt a szén-monoxidot is.

A Sentinel-5P műhold Tropomi (Tropospheric Monitoring Instrument) műszerével szén-monoxid 2023. május 1. és június 13. között mért átlagos koncentrációja. Jól látható, hogy a légszennyezésből New York környékéig, sőt az Egyesült Államok keleti partvidéki nagyvárosain túl, az Atlanti-óceán fölé is jutott. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Kapcsolódó linkek: