Uncategorized

Karib-tengeri olajömlés

Február elején egy megfeneklett tankhajóból ömleni kezdett az olaj a karib-tengeri szigetország, Trinidad és Tobago második legnagyobb szigete, Tobago partjai közelében. A Gulfstream (magyarul: Golf-áramlat) nevű hajó február 7-én Tobago déli részénél futott zátonyra és borult fel. Az európai Copernicus földmegfigyelő program jelenleg egyetlen működőképes radaros földmegfigyelő holdja, a Sentinel-1A február 14-én két felvételt is készített a területről, az elsőt világidőben 9:52-kor, a másodikat 22:18-kor. Az apertúraszintézis elvén működő, műholdakra telepített radarberendezések különösen alkalmasak a tengeri olajszennyezések kimutatására és az olaj szétterjedésének követésére, hiszen a vízfelszín radarvisszaverő tulajdonságait a rajta úszó olajréteg jelentősen megváltoztatja. A felszínen úszó olaj miatt ugyanis csillapodik a víz hullámzása. Ráadásul a radarjelek áthatolnak az esetleges felhőzeten is, továbbá a technika alkalmazását az sem zavarja, ha épp éjszaka van.

Az alábbi képsorozatot az Európai Űrügynökség (ESA) készítette. Felhasználtak hozzá az említett két február 14-ei radarkép mellett egy korábbit is. A február 2-áról származó Sentinel-1 kép még a hajótörés előtti állapotot mutatja, olajfolt nélkül. A baleset után készült képeken az olajra a szürke háttér előtt feltűnő sötét foltok utalnak.

(Képek animált változatban: módosított Copernicus Sentinel adatok 2024 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az utolsó kép tanúsága szerint a tengeri áramlatokkal nyugati irányban már több mint 160 km-es távolságig jutott az olajszennyezés. A mindössze alig 12 és fél óra különbséggel készített műholdképek azt is jól mutatják, milyen gyorsan változott a helyzet. A jelek szerint az olaj Trinidad és Tobago vizein túlra, a közeli Grenada legdélibb tengeri területei felé terjedt, de a délre fekvő dél-amerikai kontinens, azon belül Venezuela partjai közelébe is eljuthat.

Kapcsolódó linkek: