Uncategorized

Jégtáblák a Balatonon

Ezen a télen sem hagyjuk olvasóinkat balatoni műholdkép nélkül! Az elmúlt napok hideg időjárása arra ugyan nem volt elegendő, hogy a tó vize teljesen befagyjon, de az elsősorban a Balaton nyugati medencéjében kialakult jég táblákra töredezve sok helyen feltorlódott. A hatóságok figyelmeztetést adtak ki, nehogy valaki a vékony jégre merészkedjen, a természet eme látványosságáról pedig szép fényképek jelentek meg. Az alábbi fotó például január 13-án készült Fonyód-Bélatelepen, a strandon.

(Kép: Varga György / MTI)

A balatoni jégtáblák torlódása az a jelenség, amelyet van esélyünk radaros távérzékelő műholddal is megfigyelni. Az európai Copernicus program Sentinel-1A műholdja az apertúraszintézis elvén működő radarberendezést visz magával, és legutóbb épp január 14-én repült el hazánk – azon belül is a Balaton – felett. A műholdról a függőlegestől kissé eltérő irányban lebocsátott C-sávú (5,55 cm hullámhosszú) radarimpulzusok egy része a felszínről visszaszóródik a műhold irányába. A nyugodt vízfelületek, mit a Balatoné is, egyfajta tükörként viselkednek és a beérkezési iránytól eltérő irányba verik vissza a radarjeleket. Normális esetben a radaros amplitúdóképeken ezért sötétnek tűnnek. Ha azonban egymásra torlódó jégtáblák gyűlnek fel a vízen, azoknak bővel lesznek olyan lapjaik, amelyekről műholdirányban indul el a visszavert radarjel. (Igazából hasonló okból „fényesek” a radarképeken a beépített, városi területek.)

Az alábbi kombinált Sentinel-1 radarkép a színek segítségével szemlélteti, hogy január 14-én mennyire másképp nézett ki a Balaton a műhold „szemével”. Három, egymáshoz képest 12 napos időkülönbséggel készült radaros amplitúdóképhez (2023. december 21., 2024. január 2. és 2024. január 14.) rendeltük a három alapszínt, rendre a vöröset, a zöldet és a kéket. Így az összegzett képen fehérrel (vagy feketével) megjelenő felületek radarvisszaverő képessége ez idő alatt nem változott. Kiemelkedik viszont az a kék színű sáv, ahol csak január 14-én látszott valami: éppen a jég feltorlódó széle, amely Balatonboglártól nyugat felé indulva Fonyódnál (a déli parton, a képen jobbra középtájt) a part közelében, még nyugatabbra haladva egyre beljebb húzódott a tóban. Az északi partot Balatongyörök térségében érte el.

A Balaton nyugati része három decemberi és januári Sentinel-1 radarkép kombinálásával. A kék szín január 14-én a radarimpulzusokat erősen visszaverő, feltöredezett jégsáv helyzetét rajzolja ki. A képek 12 napos időkülönbséggel készültek, amikor a Sentinel-1A műhold pont ugyanolyan pályán, ugyanazon irányból haladt el a Balaton felett. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023–2024 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: