Uncategorized

Erdőtüzek az Amur mentén

Ahogy az tavasszal gyakran lenni szokott, Oroszország távol-keleti vidékén, az Amuri területen olyan kiterjedt erdőtüzek tombolnak, amelyeket a világűrből is jól meg lehet figyelni.

A NASA földmegfigyeléssel foglalkozó honlapjának napi műholdfelvételei közt bemutattak egy képet, amely a mostani tüzek által érintett a területről készült a Suomi NPP műholddal. Mi azonban amerikai műholdkép helyett inkább az európai Copernicus program Sentinel-2 holdjainak egyikével készült képeket használjuk most illusztrációnak.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A két kép, amelyek között a csúszka mozgatásával váltogathatunk, az Amur (balra) és a Zeja (jobbra) folyók által közrefogott területet mutatja. A műhold elrepülésekor, április 4-én is pusztító tüzek több tíz kilométer hosszú területeket perzseltek már fel. A műholdkép egyik változatában a 13 különböző látható és infravörös hullámhosszon érzékeny Sentinel-2 adataiból a valóshoz közeli színeket állítottuk elő. A másik, élénkebb, hamis színezésű kép a spektrális sávok olyan kombinációjával készült, amely fényes, narancsszínű árnyalattal kiemeli az éppen aktív tüzek helyét. Az aktuális széljárásnak megfelelően a kékes füstfelhők messze, délkeleti irányba szállnak. A sötét bordó területek mutatják a leégett növényzet helyét. A folyók szalagja élénk kék színű (a valódi színezésű képen fehér, mivel még jég borítja a vizet). Az Amurtól nyugatra eső területek egyébként már Kínához tartoznak, itt a folyó vonalában húzódik az államhatár. A képen kivehető legnagyobb település az Amur mentén (balra alul) az 500 körüli lakossal rendelkező Novovoszkreszenovka.

Az Amur vidékén március végén kezdődtek a tüzek. Először csak elszigetelten, kisebb méretekben, de aztán hamar elharapóztak. A tüzeket ilyenkor, a hó elolvadása után szándékosan gyújtják, hogy az elszáradt fűtől vagy a szántóföldeket borító tavalyi növényi maradványoktól megszabaduljanak. Április elejére aztán sok helyen ellenőrizhetetlenné váltak a tüzek, amelyek erdőket is elpusztítottak. A már 20 ezer hektárt felperzselő tüzek közül április 5-én például 15 eloltását jelentették be a hatóságok, de ugyanazon a napon 23 új helyen kellett bevetni a tűzoltókat.

Kapcsolódó linkek: