Uncategorized

Flevoland

Hollandia legfiatalabb, földrajzi elhelyezkedését tekintve az egyik középső tartománya Flevoland. Területének jelentős részét a tengertől visszahódított földek teszik ki. Az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-1 radaros műholdpárosának felvételeiből készült az alábbi érdekes, színes kép. Megalkotásához három különböző, két hónap időkülönbséggel 2018-ban készült radaros amplitúdóképet használtak fel. A vörös színt a május 8-án, a zöldet a július 7-én, a kéket pedig a szeptember 5-én nyert Sentinel-1 adatokhoz rendelték.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Így alakult ki a színes foltok által dominált kép. A geometrikus mintázat a mezőgazdasági művelésű tábláktól származik. Ezeken eltérő növényeket termesztettek, amelyek az év különböző szakaszaiban más-más radarvisszhangot produkáltak, innen a mesterségesen előállított színkavalkád. A vízfelületek azonban egységesen feketék, míg a változatlan radarvisszaverő képességgel rendelkező felületek – elsősorban az ember alkotta építmények – fehérek vagy világosszürkék.

A műholdkép a világ egyik legnagyobb szabású szárazföld-meghódító mérnöki projektjének eredményét mutatja. Hollandia területének mintegy harmadrésze a tengerszint alatt található, az országban nagy hagyománya van a víz alatt fekvő területek kiszárításának, művelésbe vonásának. Az alacsonyan fekvő, a tengertől mesterségesen, gátak emelésével és vízszint-szabályozással elhódított területek a polderek, a képen a Noordoostpolder (jelentése: északkeleti polder) látható. Az itt modern mezőgazdasági technológiával termesztett fő mezőgazdasági növények az alma, gabonafélék, burgonya és virágok. A terület (és a kép) közepén a legnagyobb település Emmeloord. A falvak között, az utak mentén fehér pöttyök jelzik a tanyaépületeket.

Feltűnő jelenség a Noordoostpolder nyugati oldalán, az IJsselmeer (IJssel-tó, az egykori Zuiderzee nyomán kialakított beltenger) gátjai mentén a vízben sorakozó pöttyök és keresztek sora. Ez Hollandia egyik legnagyobb szélerőműfarmja, összesen 86 szélturbinával. A szerkezetek olyan erősen verik vissza a radarjeleket a Sentinel-1 műholdak irányába, hogy az érzékeny detektorok szaturálódnak – innen a jellegzetes kereszt alakú mintázat. A megújuló forrásból megtermelt energia évente 1,4 milliárd kWh, ami 400 ezer átlagos háztartás fogyasztásának felel meg.

A Nordoostpolder különlegesen színezett műholdradaros képét az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatának egyik februári epizódjában mutatták be. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: