Uncategorized

Holland jég

Hollandiában most már lassan kibújnak a földből a tavaszi hagymás virágok, amelyekről az ország nevezetes. Néhány héttel ezelőtt, március elején azonban Hollandiát sem kerülte el az egész Európát (így Magyarországot is) elérő hideghullám. A hosszú időn át tartósan fagypont alatti hőmérséklet hatására jégréteg képződött a csatornákon, és elkezdtek befagyni a tavak is.

A Copernicus program egyik Sentinel-2 távérzékelő műholdjának alábbi képe március 2-án készült, rajta Amszterdam és a közelében fekvő két nagyobb tó (IJmeer és Markemeer) látható. A tavakat vékony jég borítja.

Vékony jég Hollandia tavain, március eleji Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Hollandia nem csak a virágairól, de a korcsolyahagyományairól is híres. A hideg időjárást kihasználva elő is kerültek a korcsolyák, bár a tavasz eleji hideg nem volt elegendő ahhoz, hogy általában a vizeken biztonságos vastagságú, korcsolyázásra alkalmas jégréteg alakuljon ki. Egyes kisebb, sekélyebb csatornákon azonban – például a fővárosban is – lehetett korcsolyázni.

A fenti kép egy kinagyított részlete

A Hollandiában nemzeti sportnak számító korcsolyázást egyre ritkábban tudják a szabad ég alatt űzni, ami összefüggésben lehet a klíma felmelegedésével. A Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI) hagyományosan egy indexszel jellemzi a teleket. A 100 pont fölötti telek számítanak igazán hidegnek. A statisztikák szerint 1901 és 1980 között hét olyan év is volt, amikor 200 pont fölötti farkasordító hideget jegyeztek fel a meteorológusok.

Utoljára 1997-ben kúszott az index 100 fölé. Valójában ez volt az utolsó év, amikor meg tudták rendezni a nevezetes Elfstedentocht korcsolyaversenyt, amely az ország északi részén 11 várost összekötő csatornák jegén zajlik, 200 km-es távon. Ezzel szemben 2014-ben a mérések történetében először a téli index értéke nullára esett…

A rövid ideig tartó március eleji hollandiai jégről készült műholdkép szerepelt az Európai Űrügyökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatában. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: