Uncategorized

Tulipános Hollandia

Egy márciusi blogbejegyzésünkben a szokatlanul későn befagyott hollandiai tavakat és csatornákat mutató Sentinel-2 műholdképekről volt szó. Már akkor utaltunk rá, hogy nemsokára a tavaszi virágok alakítják majd a táj képét. A virágok időszaka valóban eljött, sőt mostanra már nagyrészt véget is ért. Ideje hát megnézni, hogyan festett idén a világűrből a tulipános Hollandia. Kéretlenül is a segítségünkre sietett a NASA földmegfigyelési ismeretterjesztő portálja, az Earth Observatory, amely nemrég amerikai Landsat-8 műholdképek segítségével kalauzolta el olvasóit a nevezetes Keukenhof környékére. Mi azonban hagyatkozzunk csak az európai Copernicus földmegfigyelési program Sentinel-2 műholdpárosának nem kevésbé érdekes képeire!

Keukenhof és környéke a tél végén, 2018. február 25-én, és alig két hónappal később, április 21-én, amikor nagy táblákon pompáztak a tavaszi hagymás virágok. A képek a Sentinel-2 holdak szabadon hozzáférhető adataiból készültek és a valóshoz közeli színeket mutatják. A két időpontban készült kép közötti különbség érzékeltetéséhez segít a csúszka mozgatása. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Minden évben mintegy hétmillió virághagymát ültetnek el a hollandiai Keukenhof nagy, 32 hektáron elterülő, nyilvánosan látogatható parkjába. Ez talán a világ legnagyobb virágoskertje, messze földről is érkeznek ide látogatók – az Amszterdamhoz közeli Schiphol repülőtérről egyenesen különbuszokkal szállítják a tömegeket, hogy a park látványában gyönyörködhessenek. Az oda- és visszaúton pedig rácsodálkozhatnak a régióra ilyenkor tavasszal oly jellemző nagy, egyszínű táblákra, amelyeken egy-egy tulipánfajta hagymáit növesztik, hogy aztán – a virágok levágása és a hagymák felszedése, osztályozása, csomagolása után – a világ minden táján értékesíthessék azokat. Hollandia világelső a virághagymák termesztésében, évente 4,2 milliárd darabot állítanak elő, ennek fele a nemzetközi piacon talál vevőre.

Kicsit korábban, 2017. december 12-én – egy szerencsére alig felhős időpontban – így nézett ki az akkor éppen behavazott táj, ugyanott, szintén a Sentinel-2 műholdpáros valamelyikének képén. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Ahogy véget ér a téli hideg, márciusban elsőként a krókusz (sáfrány) nyílik. Utána a jácintok és a nárciszok következnek. Áprilistól május elejéig a tulipánok virágzása zárja a szezont. Keukenhof területén mintegy 800 nemesített fajta hagymáit ültetik el.

A fenti februári és áprilisi Sentinel-2 műholdképek kinagyított részlete, középen az évente több mint egymillió látogatót vonzó hatalmas virágoskerttel. Keukenhof a Lisse nevű kisváros (jobbra alul) mellett található, Amszterdamtól mintegy 20 km-re délnyugatra. A 20 m-es felbontású műholdképeken azonban nem a kert az igazán feltűnő, hanem a környékén látható, egyféle színű virágokkal beültetett mezőgazdasági táblák. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó linkek: