Uncategorized

A Copernicus és az európai földmegfigyelési szektor

Milyen hatással van a Copernicus program a földmegfigyelésben érdekelt európai vállalkozásokra? Erre a kérdésre kereste a választ felmérésében az EARSC (European Association of Remote Sensing Companies), a szektor szereplőit tömörítő szervezet. Az EARSC immár ötödik alkalommal végzett iparági felmérést, 2013, 2015, 2017 és 2019 után. Az adatok mindig az előző évre vonatkoznak. A 2020-as jelentésben foglaltakról a Copernicus Observer adott nemrég áttekintést, de a teljes dokumentum is elérhető.

Az Európai Unió Copernicus programjának egyik alapvető célja, hogy támogassa a földmegfigyeléssel foglalkozó vállalkozások fejlődését, a szektor növekedését. Szeretne üzleti lehetőségeket kínálni az innovatív kis- és középvállalkozásoknak, elősegítve a Copernicus adatokon alapuló új szolgáltatások bevezetését. Az Európai Bizottság számos intézkedése, kezdeményezése ebbe az irányba mutat. Vannak üzleti inkubációs és versenylehetőségek (Copernicus Incubation, Copernicus Masters, Copernicus Accelerator), elsősorban az új, életképes ötletek felkarolására. Megindult a DIAS (Data and Information Access Services) öt különböző szolgáltatása is, amelyek az adatok elérését könnyítik meg a vállalkozások számára. Mit érzékelnek mindebből a szektor szereplői?

Az alábbi ábra összefoglalja a leglényegesebb trendeket. Eszerint mind a vállalkozások, mind az általuk foglalkoztatott munkavállalók száma, valamint az árbevétel is évi 10%-os vagy kicsit magasabb növekedést mutat. Ha a tavaly februári, kifejezetten a Copernicusra koncentráló piaci jelentés kicsit nagyobb, 15%-os növekedésével egybevetjük, megállapíthatjuk, hogy a programnak jelentős befolyása van a szektor általános növekedésére is.

Az elmúlt évek adataiból megbecsülhető, hogy a Copernicus már megközelítőleg 15%-ban van jelen az európai földmegfigyelési piacon, és a közeljövőben ennek a részaránynak a dinamikus növekedése várható. Ráadásul a növekedés motorjai az újonnan induló (start-up) cégek. 2015-től kezdődően emelkedésnek indult a számuk, mostanra évente kb. 40 ilyet regisztrál a felmérés. Az EARSC arra számít, hogy egy így is marad az elkövetkező években is.

Ami a Copernicus szerepét illeti, a régebben működő vállalkozások túlnyomó részt pozitívan viszonyulnak a programhoz. Korábban voltak aggályok a szabad és ingyenes adatpolitikával kapcsolatban, de ezek mostanra eltűntek. Érdekesség, hogy a cégek inkább közvetlenül a Sentinel műholdas adatok alkalmazásában érdekeltek, mintsem a hat tematikus Copernicus szolgáltatás által közzétett származtatott adatokban. Ugyanakkor ez utóbbi típusú felhasználás is növekedést mutat. Továbbra is leginkább a Copernicus felszínfigyelő szolgáltatása (Copernicus Land Monitoring Service) a legnépszerűbb közülük. A felmérésben részt vevő cégek több mint 90%-a használ Sentinel adatokat a tevékenységéhez, hozzáadott értéket előállító szolgáltatásaihoz.

Kapcsolódó linkek: