Uncategorized

Champagne, a pezsgő hazája

Elérkezett az óév utolsó napja. A 2022-es évtől egy olyan műholdképpel köszönünk el, amely a szilveszteri pezsgőzésre emlékeztet.

A pezsgő olyan borszármazék, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe. (Nem tévesztendő össze az ún. tankpezsgővel, ahol a bor szénsavtartalmát növelő erjedés nagy tartályokban történik. Ez utóbbi eljárás sokkal gyorsabb és gazdaságosabb, tehát a végtermék is olcsóbb – feltehetően olvasóink nagy többsége is ilyen itallal köszönti majd éjfél után az új esztendőt.) A hagyományos champagne-i módszer a Párizstól kb. 160 km-re keletre található híres borvidékről származik. Sok nyelvben a pezsgő elnevezésében is megjelenik a borvidék neve, de az uniós jogszabályok védelmet nyújtanak az eredetinek: a champagne elnevezést csak az innen származó pezsgőkre lehet használni.

Az alábbi színes, foltvarrásra emlékeztető képet három Sentinel-2 műholdkép különleges kombinációjával állítottuk elő. Az ábrázolt terület a champagne-i borvidék egy részét is magában foglalja. Magukat az eredeti méréseket 2022 tavaszán, nyarán, illetve őszén végezte a Copernicus program egyik Sentinel-2 optikai távérzékelő műholdja. A több hullámhosszon készült felvételekből először a növényzet állapotára jellemző vegetációs index (NDVI, normalized difference vegetation index) térképét állítottuk elő. Ez a vörös és közeli infravörös tartományban végzett méréseken alapul, és minél „sötétebb” rajta egy folt, annál erőteljesebb a felszínt beborító fotoszintetizáló, egészséges növényzet jelenléte. Utána mindegyik képhez a három alapszín, a vörös, a zöld és a kék egyikét rendeltük, végül a képeket összegeztük. A különböző intenzitású összetevőkből álltak elő az itt bemutatott kép színei.

A Champagne borvidék egy részletét mutató kombinált Sentinel-2 NDVI térkép. A 2022. április 17-én, július 11-én és október 9-én készült vegetációsindex-képekhez rendre a vörös, zöld és kék színeket rendeltük. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A mezőgazdasági művelés alatt álló táblákon az eltérő évszakokban más és más a növényzet állapota, ezt a változatosságot tükrözik a markánsan eltérő színek. Ahol egyáltalán nem jellemző a növényborítás – ilyenek például a beépített városi területek, az utak, a folyók –, ott a kombinált képen fehér(es) színeket látunk. A területet átlósan átszelő, kanyargó folyó a Marne. Két nagyobb település a partjain Châlons-en-Champagne (jobbra lent) és Épernay (balra fent). Ezzel ellentétben a feketéhez közelítő sötét színű foltok olyan területeket jeleznek, ahol mindhárom időpontban volt markáns növényborítás, ilyenek például az erdők. A színezés a narancshoz közeli árnyalatokkal emeli ki Épernay környékén a szőlőültetvényeket. Egyszerűen arról van szó, hogy az áprilisi műholdfelvételek idején a szőlőtőkéken még nem volt sok levél.

Boldog új évet!

Kapcsolódó linkek: