Uncategorized

Baja és a Gemenci erdő az apadó Dunánál

Idén októberben rekord alacsony szintet ért el a Duna vízállása. Elsüllyedt autók, világháborús roncsok bukkantak elő. Már a csapadékszegény, aszályos nyár megtette a hatását. Augusztus végén a Dunakanyar és a Szentendrei-sziget példáján, Sentinel-2 műholdképek sorozatával mutattuk be, hogyan apadt a víz a mederből, és hogyan alakultak ki homokzátonyok a folyón.

Az ősszel is folytatódó szárazság oda vezetett, hogy a Duna teljes magyarországi szakaszán történelmi negatív rekordokat döntött a vízállás. Ez gondot okoz a hajózásban, a paksi atomerőmű hűtővízzel való biztonságos ellátásához pedig szivattyúkat kellett igénybe venni.

Az alábbi Sentinel-2 műholdképpár segítségével ezúttal a Duna magyarországi alsó szakaszára, Baja környékére látogatunk. Összehasonlíthatjuk az idén október 15-ei állapotot a pontsan egy évvel ezelőtti, 2017. október 15-én készített műholdképpel. Mindkét esetben olyan színezést alkalmaztunk, amely kékkel a vízfelületeket, zölddel a növényzetet emeli ki.

Baja városa a kép jobb alsó részén látható. Középen északról délre a Duna fő ága folyik, alul, a bajai híd után nyugatra kanyarodik. A kép bal oldalán (a Duna jobb partján) fekszik a Gemenci erdő. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017-2018 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A Duna vízgyűjtő területén szélsőségesen sokáig tartott idén a csapadékhiány. Így a bajai Duna-szakaszon is megjelent számos homokpad, homokzátony, a Gemenci erdőben kanyargó mellékágak pedig az űrből is jól kivehető módon szinte elapadtak.

Kapcsolódó linkek: