Uncategorized

USA, keleti partvidék

A Copernicus program Sentinel-3 műholdjai nagy látómezejű 21 hullámhosszon érzékeny kameráikkal (Ocean and Land Colour Instrument, OLCI) napi rendszerességgel készítenek képeket a Föld minden vidékéről. Sokszor persze csak a felhőzet tetejéről, de amikor az időjárás tiszta, a szárazföldek, tavak és tengerek felszínéről is. Ilyen alkalom volt idén május 1-jén is, amikor az észak-amerikai kontinens keleti része fölött repült el a műholdpáros egyik tagja. A képen az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidéke mellett egy kicsi látszik az Atlanti-óceánból (jobbra), valamint a Nagy-tavak legdélebben fekvő részéből, az Erie-tóból is (balra fent).

A valós színeket visszaadó Sentinel-3 műholdképen az USA Ohio, Maryland, Nyugat-Virginia és Delaware államainak területe látható. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2018 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A műholdkép által lefedett területre esik számos nagyváros is, köztük New York (jobbra fent). New Yorkra és agglomerációjára ráillik az ENSZ megaváros (megacity) definíciója, vagyis lakosságszáma meghaladja a 10 millió főt (nagyjából egész Magyarország népességét). Az előrejelzések szerint 2030-ra a Földön 43 megaváros lesz. Az Atlanti-óceán partja mentén délebbre haladva található az Egyesült Államok fővárosa, Washington.

A szárazföld közelében az óceán vizének változó színét elsősorban a folyók által bemosott hordalék okozza. Ugyanilyen színkavalkád látható az Erie-tavon is, feltehetően a vízben elszaporodó mikroszkopikus algák hozzájárulásával. A műholdkép középső részén domináns barna szín oka, hogy ott az Appalache-hegység északi részének vonulatai húzódnak. Nyugat-Virginia, a „hegyi állam” teljes területe az Appalache területére esik. Átlagos tengerszint feletti magassága 460 m, a legnagyobb a Mississippitől keletre fekvő államok között.

A Sentinel-3 műholdkép szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) heti földmegfigyelési videósorozatának első októberi epizódjában. Akik figyelemmel szokták kísérni a sorozatot és az alkalmanként blogunkon is ismertetett részeit, azoknak feltűnhetett az új narrátor, Keira Ives-Keeler, aki szeptembertől, az őszi szezon kezdetétől vette át ezt a feladatot.

Kapcsolódó link: