Az Alpok, kis ráadással

Az Európai Űrügynökség (ESA) heti rendszerességgel jelentkező földmegfigyelési videósorozatának március 1-jei epizódjában egy viszonylag ritkán elkapható Sentinel-3 műholdképet mutattak be. Február 16-án ugyanis az egész Alpok fölött szinte felhőtlen volt az ég, így a hóval borított hegycsúcsokat semmi sem takarta el a Copernicus program e műholdjának kamerája elől.

Az Alpok az egyik Sentinel-3 műhold 2019. február 16-án készített, a valódi színeket visszaadó képén. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az Alpok hegyvonulata 1200 km hosszú, nyolc különböző európai országot (Franciaország, Monaco, Olaszország, Svájc, Liechtenstein, Németország, Ausztria és Szlovénia) érint. Az Alpok kb. 200 ezer km2-es területén mintegy 20 millió ember él.

Az Alpok fölötti tiszta, felhőmentes légköri viszonyokhoz képest érdekes kontraszt figyelhető meg. A hegyvonulattól délre a Pó folyó völgyét ugyanis egyenletes, szürkés árnyalatú köd (és részben szmog) takarja. Még délebbre tekintve, Korzika szigetének legmagasabb hegyeit is hó borítja, csakúgy, mint az olasz „csizma” közepén az Appenninek csúcsait. A leginkább az Adriai-tenger olasz partjai mentén látható világosabb, türkiz színű vizet minden bizonnyal a folyók által a tengerbe mosott hordalék okozza.

A videón elkalandoznak az Alpoktól keleti irányba is, ugyanis a Sentinel-3 műholdkép jobb szélére ráfért az Ausztria és Magyaroroszág határán fekvő Fertő. A kis szürkészöld folt Közép-Európa legnagyobb lefolyástalan tavát jelöli. Még keletebbre feltűnik a több mint 75 km hosszan elnyúló Balaton is, a maga jellegzetes smaragdzöld színével.

Ráadás az Alpokhoz: a fenti műholdképnek a Dunántúlt is tartalmazó részlete a Fertővel és a Balatonnal. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Kapcsolódó linkek: