Uncategorized

Szántók, sivatag és bűzös mocsár – egy műholdképen

Az alábbi hamis színezésű – a növényzetet a közeli infravörös hullámhosszon készült felvétel segítségével pirossal kiemelő – Sentinel-2 műholdkép Ukrajna déli részéről készült, még tavaly nyáron, egészen pontosan 2019. június 26-án.

(Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az ország éghajlatának és termékeny földjeinek köszönhetően a gazdaság jelentős ágazata a szántóföldi növénytermesztés. Ukrajnában az őszi búza, a tavaszi árpa és a kukorica a legjelentősebb termesztett növények. A Sentinel-2 műholdkép közepét uraló piros pöttyök öntözött táblákat jelölnek. Itt az öntözővíz a terület közepéről érkezik és egy körbe forgó szerkezettel juttatják ki a földre – innen a jellegzetes kör alak. Kontrasztként a kép felső részén kiterjedt fekete foltként tűnik fel a Dnyeper folyó duzzasztásával létrejött Kahovkai-víztározó. A környékbeli mezőgazdasági táblákat behálózzák az öntözőcsatornák vékony vonalai.

A műholdkép bal szélén, valamint a jobb alsó sarokban mások-mások az uralkodó színek. Az előbbi terület az Oleski-sivatag, egy kb. 160 km2-es kiterjedésű vidék, amely a 18. és 19. században alakult ki, méghozzá emberi beavatkozásra – a túlzásba vitt legeltetésre – visszavezethető okokból. A másik szintén nevezetes terület Dél-Ukrajnában. Ez egy mocsaras, sekély állóvizekkel tarkított tóvidék a Krím-félsziget északi peremén, a neve Szivas. A meleg nyári hónapok idején – például amikor ez a Sentinel-2 felvétel is készült – kellemetlen bűz terjeng itt. Bár a műholdkép (szerencsére) nem szagos, az itt lakóknak érdemes hinnünk, akik a mocsaras vidéket Rohadt-tengernek vagy Büdös-tengernek is nevezik.

A képet az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatában mutatták be, április végén. Nyilván a koronavírus-járvány miatt a stúdióban helyet foglaló narrátor látványát ezúttal nélkülözni vagyunk kénytelenek… (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: