Ahol a lítiumot bányásszák: Salar de Atacama

Nemrég egy Sentinel-2 műholdkép segítségével Bolíviába, a világ legnagyobb sómezejére látogattunk. Most Chile és az Atacama-sivatag van soron.

Az alábbi képen jobbra (keletre) látható Salar de Atacama szintén egy sómező, vagyis egy kiszáradt sós tómeder. A sekély, időszakosan megjelenő víz elpárolog, az benne oldott ásványi anyagok a talaj felszínén kicsapódnak. A környék, az Atacama-sivatag a Föld egyik legszárazabb vidéke. A kép nyugati oldalán a hegyek a Domeyko-hegység (Cordillera Domeyko), az Andok előhegysége vonulatához tartoznak. Dél-Amerika nyugati partjai közelében, Chile északi részén járunk.

Salar de Atacama (Chile), a Sentinel-2A műhold képén. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Az Atacama-sivatag a csendes-óceáni partvidék mentén terül el. Az óceán felől eső helyett legfeljebb köd érkezik ide. Az Atacama nagy tengerszint feletti magassága, a felhőborítottság hiánya és a gyér népsűrűségből adódóan a fényszennyezéstől mentes környezet ideális hellyé teszi a csillagászati megfigyelések számára. Nem véletlen, hogy a Föld legnagyobb csillagászati obszervatóriumai közül több is az Atacama-sivatag területén épült.

A sivatag egyes vidékeinek talaja és éghajlata a leginkább hasonlítható a Marséhoz, így a területet filmforgatásokra, sőt például az Európai Űrügynökség (ESA) fejlesztés alatt álló marsjárművének tesztelésére is használják.

A maga kb. 3000 km2-es összterületével a Salar de Atacama Chile legnagyobb sómezeje, a világon a harmadik. A Sentinel-2A műholddal 2017. április 29-én készített, valódi színeket mutató kép jobb alsó sarkában a négyszögletes mintázat a nagy lepárlómedencéket jelzi. Ez a Föld egyik legnagyobb lítiumlelőhelye. A sós vízből kivonják a lítium-bikarbonátot (LiHCO3). Az ebből kinyert lítium, a periódusos rendszer hármas rendszámú eleme az ipar számos területén értékes alapanyag. Alkalmazzák a gyógyszergyártásban, illetve akkumulátorok, ötvözetek készítéséhez. Az elmúlt években, az elektromos autók elterjedésével jelentősen megnövekedett a lítium iránti kereslet.

A Sentinel-2A műholdképét az ESA heti földmegfigyelési videósorozatának 248. adásában, november 17-én mutatták be.

Kapcsolódó linkek: