Uncategorized

Antofagasta

A címben szereplő név egy kikötővárosé Dél-Amerikában, a Csendes-óceán partján, Chile északi részén. A fővárostól, Santiagótól 1000 km-re északra fekvő 400 ezres nagyváros 22 km hosszan terül el az óceán partja mentén. Az Európai Űrügynökség (ESA) egyik földmegfigyelési videójában mutatta be Antofagastát és környékét, a Copernicus program Sentinel-2 műholdpárosa egyik tagjának 2021. január 6-án készült képe segítségével. Január egyébként az év legmelegebb hónapja a környéken, amelynek jellemzően hűvös, száraz sivatagi éghajlata van, sok napsütéssel, kevés felhővel.


(Forrás: ESA)

A várost nyugatról az óceán, keletről hegyek határolják. A település a 19. század vége felé indult fejlődésnek, amikor nitrátlelőhelyet találtak a környéken. Manapság is különféle ásványi kincsek – mint például a réz és a kén – kitermelése alapozza meg a helyi gazdaságot.

Nyugatra, a műholdkép jobb szélén középtájt az egyhangú sivatagos területet feltűnő zöldes-türkiz geometriai formák törik meg. Ezek a bányászati tevékenységhez kapcsolódó lepárlómedencék lehetnek. Jól látszik még a mellettük észak-déli irányban elhaladó pánamerikai főútvonal egy szakasza is.

A Csendes-óceán partján épült chilei Antofagasta városa és környéke Sentinel-2 műholdképen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Antofagasta az Atacama-sivatag része, amely a Föld egyik legszárazabb vidéke. Vannak olyan részei, ahol csapadékot még sosem jegyeztek fel. A Sentinel-2 műholdképen feltűnő még a tenger hullámainak összetett mintázata, amelyet az erős nyugati szél alakított ki a felvételek készítésének idején.

Kapcsolódó linkek: