Uncategorized

A Dorian után

A Floridától délkeletre, az Atlanti-óceánban fekvő Bahama-szigetek közel 700 kisebb-nagyobb szigete és több mint 2000 korallszirtje általában festőien szép műholdfelvételeken szokott szerepelni. Most azonban az 5-ös erősségű, majdnem 300 km/h sebességet is elérő, de lassan mozgó Dorian hurrikán miatt került a terület a figyelem középpontjába. A Dorian szeptember 1-jén (vasárnap) érkezett oda, és egészen szerdáig pusztított. A katasztrófa elsősorban a szigetcsoport északi részét sújtotta, leginkább Great Abaco, illetve Grand Bahama szigete volt érintett.

A Dorian hurrukán az európai Copernicus földmegfigyelő program egyik Sentinel-3 műholdja OLCI (Ocean and Land Colour Instrument) műszerével készített, a valódi színeket visszaadó képén, 2019. szeptember 3-án. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A halálos áldozatok száma még most is egyre növekszik, több száz embert tartanak nyilván eltűntként. A romok alatt és a vízzel elöntött területeken további holttestek megtalálására számítanak. A szigetek 400 ezer lakója közül 60-70 ezer embernek van szüksége segítségre, ivóvízre és élelmiszerre. A mostani volt a Bahama-szigeteket sújtó legerősebb hurrikán, egész településrészek lakóházai és középületek váltak a föld színével egyenlővé. A segélyezést hátráltatja, hogy a repülőterek is használhatatlanná váltak. A Vöröskereszt adatai szerint Great Abaco és Grand Bahama házainak mintegy 45%-a súlyosan megrongálódott vagy megsemmisült – ez nagyjából 13 ezer épületet jelent.

Alább műholdképpárokat mutatunk be, amelyek Great Abaco középső részét ábrázolják, a Dorian hurrikán érkezése előtt (balra), illetve elvonulása után (jobbra). A csúszka elmozdításával összehasonlítható egyik pár két Sentinel-2 műholdképből áll. Az első, augusztus 16-ai kép még békés körülmények között, tiszta időben készült. A második kép dátuma szeptember 5. A kevés felhő mellett feltűnő különbség a felkavarodott sekély víz megváltozott színe, illetve Great Abaco szigetének nyugati oldalán (a kép jobb felén középtájt) az alacsonyan fekvő területek elöntése.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Ugyanezeket a képeket hamis színezéssel elkészítve a növényzet pirossal tűnik fel. A víz színének változásait a kék árnyalatai jól kiemelik.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A felhőzeten is átlátó radaros Sentinel-1 műholdképek ugyancsak hamis színezésű változatain a kék szín a vízfelületeket mutatja, a barna különböző árnyalatai pedig a szigetek szárazföldjeit jelzik. Itt talán még inkább kitűnik, hogy mekkora területeket öntött el a víz a hurrikán nyomán.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A Dorian a Bahama-szigeteket elhagyva legyengült és észak felé vette az irányt, holott a korábbi előrejelzések szerint Floridát fenyegette volna. Az Egyesült Államok területét a jelek szerint ezúttal nagyrészt megkímélte a heves trópusi vihar.

Kapcsolódó linkek: