Uncategorized

Mercedesek a repülőtéren

Emlékeznek még tavalyi blogbejegyzésünkre a kaliforniai „autótemetőről”? Ha nem, itt felidézhetik! Akkor az ún. dízelbotrány (vagyis a dízelüzemű autók károsanyag-kibocsátására vonatkozó adatok meghamisítása) miatt eladhatatlanná vált gépkocsikról volt szó, amelyek egy részét a kaliforniai Victorville repülőtere mellett tároltak. A nagy számban sorakozó autók helyét Sentinel-2 műholdképen is fel lehetett ismerni.

Most ismét autók, és ismét egy repülőtér szerepelt a friss hírekben. Ezúttal új gyártású Mercedes GLE modellekről van szó, amelyeket az egyik beszállítónál fellépett termelési fennakadás miatt egyelőre nem tudnak átadni, így ideiglenesen egy volt katonai repülőtér területén tárolnak. Az autókat a Daimler az Egyesült Államokban gyártotta európai vevők számára, és most a Németországban, az Alsó-Szászországban fekvő Ahlhorn mellett várják jobb sorsukat.

Bár a Sentinel-2 műholdképek legjobb felszíni felbontása (10 m) nem alkalmas az egyes autók azonosítására, ezres nagyságrendben egymás mellé állítva már feltűnőek lehetnek. S valóban, ha alább a csúszka mozgatásával összehasonlítjuk az idén augusztus 31-én készült, hamis színezésű Sentinel-2 műholdképet az egy évvel ezelőtt (pontosabban 2018. szeptember 5-én) ugyanerről a területről készített képpel, akkor szembetűnő a változás.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Természetesen az ahlhorni repülőtér környékén a szántóföldek kinézete is változott, hiszen az egyes mezőgazdasági táblákon nem feltétlenül ugyanolyan növényeket termesztettek, és ugyanakkor takarították be azokat a két egymást követő évben. De mi most figyeljünk inkább a repülőtér területére, ahol jól látható, hol sorakoznak a Mercedesek.

Ugyanezek az autók egy szeptember 3-án készült légi fényképen, a Brémához közeli egykori katonai repülőtér futópályáján, illetve bal oldalt a háttérben parkolva. A helyszínek könnyen azonosíthatók a műholdképeken is. A futópálya két oldalán napelemtáblák sorakoznak, amelyek ugyancsak kivehetők a Sentinel-2 műholdképeken. (Kép: Markus Hibbeler / Bloomberg)

Kapcsolódó linkek: