Uncategorized

Harvey Houstonban járt

Houston, we have a problem. A híres, általában pontatlanul idézett mondattal az Apollo-13 űrhajósai Houstonból kérték a probléma megoldását. Most felcserélődtek a szerepek, az űrből érkezik a segítség Houstonba.

A Harvey trópusi vihar korábbi beszámolónk óta is jelentős károkat okozott az USA déli partvidékén. A legnagyobb problémát az elmúlt napokban hullott hatalmas csapadékmennyiség jelenti, ami akár több méteres áradásokat és belvizet is okozott Houston környezetében. A felhőborítás miatt az elöntések optikai űrfelvételek alapján történő detektálása nem volt lehetséges, így a radarműholdak, melyek képesek éjjel és nappal is észlelni, valamint átlátnak a felhőkön, különösen értékes információt tudnak szolgáltatni az aktuális helyzetről a szakemberek számára.

Társaságunk a kaliforniai hidrológiai tudományok központja (Center for Watershed Sciences) kutatóinak felkérésére segítséget nyújtott Houston és tágabb környezetének elöntéstérképe létrehozásában, az elérhető legfrissebb Sentinel-1 műholdfelvételek alapján.

A műholdas radarfelvételeken a vízfelületek sötét színnel jelennek meg, mert a kibocsátott radarjel a víztükörről szinte egyáltalán nem verődik vissza a műhold irányába. Ezt kihasználva jól meghatározható a vízzel borított területek helye és nagysága, korábbi felvételek vagy rendelkezésre álló vízrajzi adatok alapján pedig az aktuálisan elöntött területek is feltérképezhetőek.

A Geo-Sentinel által feldolgozott 2017. augusztus 24-ei és 30-ai Sentinel-1 műholdradaros intenzitás adatok összehasonlítása Houston környezetéről. A mérések a Sentinel-1A/B műholdak leszálló irányú (északról dél felé haladó) repülései alkalmával készültek – az egyik közvetlenül a hurrikánt követő esőzések előtti, a másik a természeti csapás utáni állapotot mutatja. Jól látható a 30-ai képen a fekete vízfelület jelentős megnövekedése. (Kép: Geo-Sentinel / adatok: Copernicus Sentinel / háttér: Google Earth)

A 2017. augusztus 29-én a Sentinel-1A műholddal felszálló irányban (a terület fölött délről észak felé haladva) készült felvétel alapján, helyi adatokkal kiegészítve készített elöntési térkép, ahol kék színnel vannak jelölve a vízzel borított területek. (Kép: UC Davis Center for Watershed Sciences / Natural Hazard Mitigation Lab / Geo-Sentinel / háttér: Esri / adatok: Copernicus Sentinel)

A súlyos áradások nem ismeretlenek a területen. 1964 óta ez a 27. deklarált katasztrófa. A jelenlegi viszont az egyik legsúlyosabb, hiszen több mint ötven százaléka azon területeknek is víz alá került, melyeket soha nem gondoltak eddig árvízveszélyesnek. A washingtoni Fehér Ház szerint a 44 áldozattal járó katasztrófa több mint 100 000 házat érintett, és jelenleg közel 30 000 ember kényszerült átmeneti szálláshelyre. A kialakult helyzet okait részben a klímaváltozásban, a túlzottan gyors beépítésekben és a hidrológiai szempontból nem megfelelő várostervezésben kell keresni.

Kapcsolódó linkek:

Harvey (Sentinel blog)
Center for Watershed Sciences (UC Davis)
Harvey pusztítása képekben (CNN)