Uncategorized

Zajló jég a Tiszán

Az elmúlt időszak tartósan alacsony hőmérsékletei megtették a hatásukat, természetes vizeinken megjelent a jég. Nemrég, január közepén Sentinel-2 optikai műholdfelvételek segítségével a Tisza-tóhoz látogattunk, így most nézzünk körül, mi a helyzet a Tiszának kicsivel a Tisza-tó feletti szakaszán. „Zajlik a jég, nem jár a tiszacsegei komp” – olvashattuk a hétvégi hírekben. Ha most is Sentinel-2 műholdképekre szeretnénk hagyatkozni, akkor csalódnunk kellene, hiszen a túlnyomó részt borult időjárás miatt a terület felett rendszeres időközönként elrepülő műholdak leginkább a felhőzet fehér tetejét tudják csak fényképezni. Ilyenkor (is) jól jön a Copernicus program szolgálatszerűen adatokat szállító földmegfigyelő műholdjainak másik sorozata, a radaros Sentinel-1 műholdpáros. A centiméteres hullámhossztartományba eső radarjelek számára ugyanis nem jelent akadályt a felhőzet.

Az alábbi két – a műholdról lebocsátott, majd a felszínről visszaszóródva beérkező radarhullámok polarizációs tulajdonságai alapján hamisan színezett – kép közepén a Tiszacsege (jobbra lent) és Ároktő (balra fent) között közlekedő komp helyszíne látható. A radaros műholdképeken a vízfelület sötét, így jól kivehető a Tisza kék csíkja. Január 19-én még nincs rajta nyoma jelentős mennyiségű zajló jégnek. Hat nappal később, 25-én már megjelennek rajta a radarvisszhangot jelző, és az egyenetlen jégfelületre utaló sárgás foltok a Tiszán. Épp ezen a napon állították le ideiglenesen a kompok közlekedését.

(Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A Hajdú-Bihar megyében található Tiszacsege és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez tartozó Ároktő házai – ahogy az építményektől általában megszoktuk – erős radarjeleket produkálnak, így a települések jól kirajzolódnak, az alkalmazott színezés mellett világossárgával.

Kapcsolódó linkek: