Uncategorized

Gátszakadás Brazíliában

Január 25-én (pénteken) Brazília Minas Gerais államában, Brumadinho városától északkeletre átszakadt egy vasércbányászattal foglalkozó vállalat zagytározójának gátja. A becslések szerint 12 millió köbméternyi iszap árasztotta el hirtelen a tározó alatt húzódó völgyet, egy másik gátat is magával sodorva. A helyi időben déltájban történt ipari katasztrófa során több mint 300 ember eltűnt. A hét végéig már közel 60 áldozatot találtak meg, de félő, hogy az eltűntként nyilvántartott személyek sem élték túl a hatalmas iszapömlést. A hatóságok nehéz körülmények között, helikopterről kutatnak az esetleges túlélők után. Újabb gátszakadásveszély miatt a környező településeken 24 ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

Az európai Copernicus földmegfigyelő program Sentinel-2 műholdpárosának egyik tagja a katasztrófa után két nappal, január 27-én repült el a terület felett. Bár a műholdfelvételek készítésének idején az iszappal elöntött völgy környékét vékony felhő borította, így is jól megítélhető az elöntés mértéke. A több hullámhosszon készített felvételekből összeállított hamis színezésű műholdképet a csúszka elmozdításával összehasonlíthatjuk a tíz nappal korábban, még a gátszakadás előtt, majdnem felhőmentes körülmények között készült Sentinel-2 műholdképpel.

A képek valamivel több mint 8 km széles területet ábrázolnak. A növényzet zöld, a vízfelületek kékek, a kopár felszín és az iszappal elöntött területek barna színűek. A felhők fehérek, a tájra vetülő árnyékuk fekete. A zagytározó, amelynek a gátja összeomlott, a jobb felső részen található. (Képek: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

Kapcsolódó link: