Uncategorized

Tavas karácsony

Irak területén, Kurdisztánban fekszik a Dukan-tó, amely ilyenkor karácsony táján fel-felbukkan űrfelvételeken. Az ok, hogy nem is túl sok fantáziával egy fenyőfát lehet beleképzelni az alakjába. Alább egy Sentinel-2 műholdképet mutatunk, amely hagyományos módon úgy van tájolva, hogy az északi irány a kép teteje felé mutat. Akinek így még nem tűnne fel a fenyőfa, annak kedvéért a következő képen megfelelő szögben el is forgattuk a tavat és környékét ábrázoló műholdképet.)

A Dukan-tó hamisszínes Sentienel-2 műholdképen, amely idén május 3-án készült. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2023 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A karácsonyi hangulat fokozására olyan színezést választottunk, amely zöldre „festi” a tó környékét. Ez pedig a közeli infravörös sávokat használó SWIR (short-wave infrared composite). A Sentinel-2 földmegfigyelő műholdpáros fedélzeti kamerái 13 különböző színben érzékenyek, nem csak a látható fény hullámhosszain, de a spektrumon szomszédos infravörösben is. Az SWIR a 12, 8A és 4 jelzésű sávokat rendeli hozzá a vörös, zöld és kék alapszínekhez, így áll elő az itt látható végeredmény. Az efféle színkombinációknak persze nem elsősorban a hangulatteremtés a célja. A multispektrális műholdfelvételek használatával és az SWIR alkalmazásával például a növényborítást, a tüzek által felperzselt területeket, valamint kopár felszínek esetén geológiai információkat lehet vizsgálni.

A szóban forgó, 270 km2-es felszínű tó egyébként mesterséges képződmény, egy 1954–1959 között épített gát duzzasztja fel a Kis Zab-folyó vizét. A tározó célja a vízszabályozás, az árvizek és az aszályos időszakok elleni védekezés, az öntözés és a közeli városok ivóvízzel való ellátása. Villamos energiát termelő vízerőmű is működik a duzzasztógátnál.

Kapcsolódó linkek: