Uncategorized

A Koreai-félsziget

Idén május 21-én az európai Copernicus program egyik Sentinel-3 műholdjának sikerült egy olyan felvételt készítenie, amelyen a teljes Koreai-félsziget felhőmentes körülmények között mutatkozik meg. A Sentinel-3 műholdpáros feladata az egész Föld környezeti célú megfigyelése. A műholdak fedélzetén helyett kapott egy közepes felbontású, nagy látómezejű, 21 optikai és közeli infravörös hullámhosszon érzékeny képalkotó spektrométer (Ocean and Land Colour Instrument, OLCI). Ezzel többek között a tengerek biológiájával és vízminőségével kapcsolatos információt gyűjtenek.

A Koreai-félsziget és környezete az egyik Sentinel-3 műhold OLCI műszerével 2019. május 21-én készített, a valódi színeket visszaadó képen. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A Koreai-félsziget Kelet-Ázsiában található. Teljes hossza meghaladja a 900 km-t. Nyugatról a Sárga-tenger, kelet felől a Japán-tenger veszi körbe. A félsziget területén két állam osztozik: északon a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (megszokott rövidebb nevén Észak-Korea), délen a Koreai Köztársaság (Dél-Korea).

Észak-Korea közigazgatásilag kilenc tartományra oszlik. A főváros, Phenjan a Sentinel-3 műholdkép bal felső részén egy szürke foltként tűnik fel a Tedong folyó partján. A Koreai-öböl partvidékétől 50 km-es távolságban. A dél-koreai főváros, Szöul szintén egy folyó, a Han partján épült. Az ország északnyugati felén, a két országot elválasztó határtól mintegy 50 km-re délre fekszik.

A félsziget több mint négyötöd része hegyes, sziklás vidék, csak a fennmaradó alföldek alkalmasak mezőgazdasági célra.

A Sárga-tenger a nevét a folyók által beleszállított hordalék nyomán kapta. Itt található a Föld egyik legnagyobb kontinentális selfje, vagyis sekély tenger alatti, a kontinenshez hasonló kéreggel rendelkező területe. Az átlagos vízmélység kb. 50 m. A Koreai-félszigetet övező vizek a világon a legjobbak közé tartoznak, ami a tengeri halászatot illeti. A meleg és hideg áramlatok számos halfajt vonzanak ide, az apró szigetek és zátonyok közötti víz pedig kiváló halászterület.

A Koreai-félszigetet mutató műholdkép szerepelt az Európai Űrügynökség (ESA) népszerű földmegfigyelési videósorozatában. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: