Uncategorized

Tokió felülről

A Copernicus program Sentinel-2A távérzékelő műholdjának itt bemutatott képével Japán fővárosához, Tokióhoz látogatunk. A nagyváros a Japánt alkotó négy nagy sziget közül a legnagyobb, Honsú (Honshu) keleti partjainál terül el. Tokió a vele egybeépült külvárosokkal együtt a Föld legnagyobb metropoliszát alkotja, mintegy 38 millió ember él itt.

A Sentinel-2A műhold hamis színezésű képe Tokióról és környékéről 2017. május 8-án készült. A beépített területek szürke színével éles kontrasztot mutat a várost nyugatról határoló erdős hegyvidék. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2017 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A műholdképet utaló szürke színárnyalatok a sűrűn beépített területeket jelzik. Maga a metropolisz még annál is tovább nyúlik, mint ami a képre ráfért. A várost kettészeli az Arakava (Arakawa) folyó egyik mellékága, a Szumida (Sumida). Ez a Tokiói-öbölbe ömlik, a városközpont tőle délre találgató. A Csendes-óceánnak ez az öble a fenti nagy kép jobb alsó részén, a folyó egy szakasza az alábbi kinagyított részleten külön is látható.

A következő képrészlet fő attrakciója a hajók mellett a Tokyo Bay Aqua-Line, amely egy az öblön átvezető közlekedési útvonal. A keleti oldalán ez egy híd, amely az öböl közepén átvált alagútba – onnantól természetesen nem látható a műholdképen. Az Aqua-Line teljes hossza mintegy 23,7 km. A víz alatt húzódó alagútszakasz 10 km-es, amely a világon a negyedik leghosszabb ebben a kategóriában. A műholdképen még az alagút közepénél levő, elsősorban a szellőzést szolgáló, szigetszerűen a víz fölé emelkedő építmény is kivehető.

A Föld népességének több mint a fele városokban él. A városokba költözés folyamatos, a terjeszkedés pedig városfejlesztési kihívásokkal jár. Ehhez a munkához is segítséget nyújtanak a műholdfelvételek, amelyekkel nyomon lehet követni a hosszabb távon végbemenő felszíni változásokat is.

Tokió Sentinel-2A műholdképe szerepelt az Európai Űrügynökség földmegfigyelési videósorozatának egyik márciusi epizódjában. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: