Uncategorized

Hajózni a Sentinelekért

Két nemrég véget ért expedíció során a kutatók 26 ezer km-t hajóztak az Atlanti-óceánon, hogy a Copernicus program óceánokat figyelő Sentinel műholdjai minél pontosabb adatokkal szolgálhassanak.

Az óceánok folyamatos szemmel tartása a Föld körüli pályákról fontos többek közt a biztonságos hajózás segítése, a környezet védelme és a halászat szempontjából is. A műholdak méréseiből származtatott adatok minél pontosabb kalibrációját szolgálják a helyszínen végzett mérések. Ezeket ugyan csak kampányszerűen és viszonylag kis területre kiterjedően tudják elvégezni, de segítenek abban, hogy máskor és máshonnan a műholdak megbízható információval szolgáljanak.

Helyszíni összehasonlító mérések az Atlanti-óceánon, a Sentinel műholdak adatainak megbízhatósága érdekében. (Kép: Plymouth Marine Laboratory)

2016-ban és 2017-ben kutatók egy csoportja több hónapig tartó hajóútra vállalkozott, Nagy-Britanniából indulva eljutottak egészen az Atlanti-óceán déli részéig. Közben folyamatos méréseket végeztek a víz klorofilltartalmával, hőmérsékletével, hullámzásával és más paramétereivel kapcsolatban. Ezek a mérések a velük párhuzamosan (lehetőleg azonos időben való átrepüléssel) folyó műholdas mérésektől függetlenül, jól nyomon követhető módon, ellenőrzött körülmények között történtek, ezért megbízható összehasonlítási alapot jelentenek. Az efféle kalibrációs expedíciók alapvető fontosságúak ahhoz, hogy a műholdas adatokat biztonságosan alkalmazhassák tudományos és gyakorlati célokra egyaránt.

Az RSS Discovery nevű kutatóhajó megérkezik Déli-Georgiára. Úton ide és a Falkland-szigetekre, a kutatók alkalmanként milliónyi mérést hajtottak végre, olyan változatos helyszíneken, amennyire csak lehetséges volt. (Kép: Plymouth Marine Laboratory)

A kezdeti eredmények nyomán a Sentinel-3A OLCI (Ocean and Land Colour Instrument) műszerével végzett klorofillméréseket némileg pontosabban tudják kalibrálni a jövőben. A rendszeres időközönként megismételt helyszíni mérési kampányok az ilyen óceánmegfigyelő műholdak működési ideje alatt részei a programnak, biztosítják a műholdas mérések helyes értelmezését, fenntartják az adatfelhasználók bizalmát.

A Copernicus program Sentinel-1, Sentinel-2 és Sentinel-3 műholdjai más-más típusú, egymást jól kiegészítő adatokkal szolgálnak az óceánokról. A radaros műholdak például a hullámzásról, a vízen úszó olajfoltokról tájékoztatnak, a látható és infravörös tartományban működők a tengeri tápláléklánc alapját képező, de a szén-dioxid körforgásában is alapvető szerepet játszó fitoplanktonról nyújtanak információt. A Sentinel-3 emellett a tengerfelszín hőmérsékletét is méri, segítve az időjárás-előrejelző modellszámításokat.

Kapcsolódó link: