Többet szeretne tudni a Copernicusról?

Egyetemi hallgatók, vállalkozók, alkalmazásfejlesztők, tudományos kutatók és más érdeklődők nem maradnak magukra, ha némi angol (esetleg francia) nyelvtudással felvértezve fel szeretnék fedezni, milyen lehetőségeket kínál számukra az Európai Unió (EU) földmegfigyelési programja. Nem csak a Copernicus adatai érhetők el szabadon, de a használatukat elősegítő információs anyagok is változatos formában, ingyen vagy nagyon alacsony költséggel hozzáférhetők. Az EU Copernicus programjának honlapján, a Copernicus Observer rovatban nemrég nem kevesebb mint tíz ilyen lehetőséget gyűjtöttek össze. Ezek közül a webes oktatási és képzési anyagok közül mutatunk be ízelítőül mi is néhányat.

A Copernicus Youtube-csatornáján közel 70 oktatóvideó, előadás, interjú és bemutató érhető el, a témák az adatok elérhetőségétől kezdve az alkalmazásokon, a Copernicus szolgáltatásain keresztül a finanszírozási lehetőségekig terjednek.

Mauro Facchini (DG GROW) áttekintő előadása a Copernicus programról

Az Európai Bizottság által támogatott szolgáltatás, a Copernicus Research and User Support (RUS) célja az új Copernicus felhasználók információval való ellátása. Az online oktatási (e-learning) kurzusok és képzési (webes szemináriumi) anyagok mellett szakértői segítségért is lehet fordulni hozzájuk.

A Sentinel műholdas adatok feldolgozására alkalmas szabad, nyílt forráskódú SNAP (Sentinel Application Platform) programcsomag használatába nyújt bevezetőt a STEP (Science Toolbox Exploitation Platform), amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) üzemeltet. A programokhoz közös platformot nyújtó SNAP három egységből áll, amelyek rendre a Sentinel-1, -2 és -3 műholdas adatok feldolgozására alkalmasak. Bőséges mennyiségben állnak rendelkezésre oktatóanyagok és dokumentáció a programok használatához.