Uncategorized

Rizsföldek Vietnamban

Vietnamban a rizs az ország élelmiszer-ellátása szempontjából stratégiai fontosságú termény. A délkelet-ázsiai ország a világ ötödik legnagyobb rizstermelője, és India és Thaiföld után a harmadik legjelentősebb exportőr. A legnagyobb mennyiség a Mekong folyó deltájában, Vietnam délnyugati részén, az egész kontinens egyik legtermékenyebb öntéstalaján terem. Nem véletlenül nevezik a Mekong-deltát az ország „rizses táljának”.

Az alábbi színpompás műholdkép a Copernicus program Sentinel-1 radaros műholdjainak adatai alapján készült. Három, egymáshoz képest nagyjából egy hónapos időközönként készített amplitúdóképet használtak fel hozzá. Ezekhez más-más alapszíneket (vörös, zöld és kék) rendeltek, majd a felvételeket kombinálták. Így a növényzetben és a felszínborításban (pontosabban annak radarvisszaverő képességében) bekövetkezett változásokat tudják szemléltetni. Ami sötét, onnan egyik alkalommal sem szóródott vissza a műhold irányába a radarjel – ilyenek a sima vízfelületek. Ami viszont fehér vagy szürkés, oda minden alapszínből egyenlő intenzitás jutott, tehát a többé-kevésbé erős visszaszórás a mérések által felölelt időszakban nem változott. Jellemzően beépített területekről van szó. Ezzel szemben az élénk színek a változás jelei, elsősorban a művelés alatt álló táblákon.

Három 2019-es Sentinel-1 radarfelvétel kombinációja a Mekong-delta egy részletről. Vörös: október 28., zöld: november 21., kék: december 27. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2019 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

A hamis színezésű képen a domináns a kék, a rizs növekedése jórészt erre a hónapra tehető. A Sentinel-1 adatok nem csak ilyen látványos képek készítésére használhatók. A radaros távérzékelés különösen jól alkalmazható olyan területek fölött, ahol gyakori a felhőborítottság, így az optikai érzékelők alkalmazhatósága korlátozott. Ráadásul a műholdak által kibocsátott és oda visszaverődő radarjelek különösen érzékenyek a vízzel telített talaj tulajdonságainak megváltozására, ami a rizstermesztés vizsgálathoz kifejezetten előnyös.

A Mekong-delta változó rizsföldjeit bemutató Sentinel-1 műholdkép az Európai Űrügynökség (ESA) földmegfigyelési videósorozatában. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó linkek: