Öt éves a Sentinel blog

Épp ma 5 évvel ezelőtt indítottuk blogunkat. Elsősorban azt a célt szerettük volna elérni vele, hogy minél többekhez eljusson az Európai Unió (EU) Copernicus földmegfigyelési programjának a híre. Ennek érdekében a program érdekes információival, és nem utolsósorban látványos, különleges vagy éppen tanulságos műholdképekkel találkozhatnak olvasóink, heti vagy még annál is sűrűbb rendszerességgel. Az elmúlt öt év alatt kis híján 340 különböző bejegyzést olvashattak, amelyek most is felkereshetők a jobb oldali oszlopban, időrendbe szedve. Ugyanakkor szívesen ajánljuk egy kalandozásra a tematikus címkéket is, ha valaki el szeretne mélyedni egy-egy szűkebb terület érdekességeiben – legyenek azok árvizek, vulkánkitörések, erdőtüzek, aszályok, vagy épp a felszínmozgás.

Ez utóbbi téma különösen közel áll szívünkhöz, hiszen cégünk kutatás-fejlesztési termékenységének gerincét jelenti. Külön örömünkre szolgál, hogy a látogatottsági statisztikáink szerint a legtöbben épp a Magyarország felszínmozgási térképével kapcsolatos anyagainkra voltak kíváncsiak. 2020-ban Sentinel-1 műholdas adatok felhasználásával elkészítettük Magyarország első nagyfelbontású felszínmozgástérképét és összeállítottunk egy kisatlaszt, amely a technika alapjai mellett részletesebben is bemutatja az egyedülálló stabilitás- és mozgásvizsgálati adatbázis néhány alkalmazási lehetőségét. De blogbejegyzéseinkben gyakran reagálunk aktuális hazai és világtörténésekre, megmutatva, hogy fest egy esemény vagy egy létesítmény a Copernicus program valamelyik Sentinel műholdjának „szemével” megfigyelve. Blogunkkal egyúttal segítjük az EU Copernicus Academy hálózatának tevékenységét, amelynek résztvevői a tagországokban és az unió határain túl is mind az egyedülálló európai földmegfigyelési program széles körű megismertetésén, népszerűsítésén, a benne rejlő lehetőségek kiaknázásának elősegítésén dolgoznak.

Kövessék blogbejegyzéseinket a következő 5 évben, sőt remélhetőleg azon túl is! Ha érdekesnek találják, osszák meg az itt olvasott információt másokkal, valamint friss hírekért látogassák rendszeresen Facebook-oldalunkat.