Uncategorized

Hajóbaleset Srí Lanka mellett

Srí Lanka (régebbi nevén Ceylon) az Indiai-óceánban fekvő szigetország, nem messze India déli csücskétől. Legnagyobb városa a nyugati partvidéken Colombo, amely egyben az ország legforgalmasabb kikötője. Május végén azzal a szomorú eseménnyel került a híradásokba, hogy a partoktól nem messze kigyulladt a szingapúri felségjelű X-Press Pearl, egy veszélyes vegyi anyagokat is szállító hajó.

Ahogy a NASA földmegfigyelési honlapja beszámolt róla, a Landsat-8 műhold június 1-jén készített képén jól látható az égő hajótól északkeleti irányba tartó füstfelhő. A közeli napokban természetesen az európai Sentinel-2 műholdak is többször elhaladtak a terület fölött, de egyszer sem volt kedvező az időjárás egy használható felvétel készítésére. Még a legkevésbé felhős május 30-ai képen sem igazán vehető ki a hajó helye. A Sentinel-1 radaros műholdakat azonban nem zavarja a felhőborítás. Így alább a június 1-jén készült Landsat-8 kép mellett egy egy héttel későbbi Sentinel-1 képet mutatunk be.

(Képek: módosított USGS és Copernicus Sentinel adatok 2021 / Sentinel Hub / Geo-Sentinel)

A balesetet szenvedett hajó még lényegében ugyanott van, és egy az optikai műholdképen kivehető füstfelhőhöz hasonló sáv is látható. Ne tévesszen meg senkit a látvány, ez nem lehet a füst, hiszen a radarjelek számára az is átlátszó, ahogyan a felhők. Inkább egy a vízen úszó olajfoltról lehet szó. A vízfelszínre ömlött olaj megváltoztatja a hullámzás tulajdonságait, mintegy „kisimítja” a felületet, így gyengébb radarvisszhang érkezik onnan a műholdhoz. A műholdas radarkép fényes fehér foltjai a tengeren és Colombo kikötőjében (alul középen) hajók, amelyek erős visszhangot produkálnak.

A jelentések szerint az X-Press Pearl május 21-én gyulladt ki, miközben arra várt, hogy behajózhasson Colombo kikötőjébe. A személyzet tudott a salétromsav szivárgásáról a fedélzeten, de korábban nem tudták elhagyni a hajót. A tűz eloltása mintegy két hetet vett igénybe. Utána megkísérelték a partoktól távolabb, mélyebb vizekre vontatni a roncsot, de az kettétört és részben elsüllyedt. A hajón nem csak vegyi és kozmetikai anyagok voltak, de 1400 konténer is, amelyek közül soknak a tartalma a tengerbe ömlött. A közeli partokat tonnaszám lepték el a műanyagipari alapanyagul szolgáló pelletek. A salétromsav, az olaj és más veszélyes anyagok a tengerbe jutva katasztrofális hatással vannak a vízi és parti élővilágra.

Kapcsolódó linkek: