Uncategorized

Műholdak a nyaralók szolgálatában

Az idei nyaralási idénynek jórészt ugyan vége van már, de – akár a jövő nyárra készülve, akár csak érdekességképp – nem árt tudni, hogy az európai Copernicus földmegfigyelő program műholdjaitól származó adatokat a vízben és a vízparton pihenők számára is hasznos szolgáltatásokhoz tudják használni.

A műholdas távérzékelési adatok kétféle alkalmazásáról ejtünk szót röviden. Az egyik segít a bőrrák kockázatát növelő ibolyántúli napsugárzás erősségének előrejelzésében. A másik a fürdőzőknek kellemetlen csípést okozó medúzák felbukkanásának valószínűségét jelzi előre a part menti tengerszakaszokon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente mintegy 60 ezer ember halála hozható kapcsolatba a túlzott ultraibolya (UV) sugárzással. A naprakész, az adott helyre érvényes információ alapvető jelentőségű a bőrrák megelőzésére, elősegíti a napozók tudatos viselkedését, amivel csökkenthetik az egészségügyi kockázatokat. A Copernicus légkörmegfigyelő szolgáltatása (Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS) szabadon és ingyenesen hozzáférhető előrejelzést ad az egész Földre. Az UV-index előrejelzéséhez a felsőlégköri ózonréteg állapotát, a légkörben található aeroszolok mennyiségét és a felhőzet alakulását kell ismerni és a modellszámításokhoz felhasználni.

A HappySun egy olyan okostelefonos alkalmazás, amely Európa, Afrika és Brazília területére ad előrejelzést és valós idejű adatokat az UV-sugárzás földfelszíni erősségéről, a CAMS adatait felhasználva. Már folynak a kutatások a rendszer továbbfejlesztéséről, a majdani Sentinel-4 és Sentinel-5/5P mérések bevonásával. (Kép: Copernicus Observer)

Hasonló alkalmazás Ausztrália területére a SmartSun. Az országban különösen fontosnak tartják a nap UV-sugárzása okozta bőrrák megelőzését, ezért a meteorológiai szolgálat és az egészségügyi szervezetek összefogásával, a Copernicus adatok felhasználásával nyújtanak naprakész információt és figyelmeztetéseket a felhasználóknak.

A Földközi-tenger térségében évente mintegy 150 ezer embert kezelnek medúzacsípéssel kapcsolatos problémákkal. A medúzák a legrégebb óta a bolygónkon élő többsejtű állatok közé tartoznak, valószínűleg 700 millió évnél régebben lakják a tengereket. A klímaváltozásnak, a tengerek szennyeződésének és ragadozóik tűlhalászásának következtében a medúzák az utóbbi időben elszaporodtak. Egyre közelebb kerülnek a partokhoz is. Ha emberekkel találkoznak, csípéseik nem csak kellemetlenek és fájdalmasak lehetnek, de allergiás reakciókat is kiválthatnak. A fürdőzők és a medúzák találkozásának minél jobb elkerülésére hasznos, ha ismerjük az állatok aktuális elterjedési területeit, a veszélyeztetett partvidékeket.

Egy francia kisvállalkozás, az Acri-ST egy olyan ingyenes okostelefonos alkalmazást (SIMPLEX) fejlesztett ki és az interneten szabadon elérhető térképet tett közzé, amely Franciaország földközi-tengeri partvidékén megmutatja a medúzák tömeges felbukkanását. A szolgáltatáshoz a rendszerben részt vevő több mint 7000 önkéntes felhasználó helyszíni jelzésein kívül kísérleti jelleggel a Copernicus tengeri környezetet monitorozó szolgáltatásának (Copernicus Marine Environment Monitoring Service, CMEMS) adatait is felhasználják. A SIMPLEX mobilalkalmazás felhasználói a tartózkodási helyükre érvényes, valós idejű információt kapnak például a tengervíz hőmérsékletéről és átlátszóságáról.

Francia medúzatérkép. (Kép: Acri-ST)

A Copernicus műholdjai, különösen a Sentinel-3 sorozat tagjai segíthetnek a medúzák előfordulásának előrejelzésében. Ha olyan fizikai és biológiai paraméterértékeket mérnek, amelyek kedvezőek a medúzák számára, számítani lehet a felbukkanásukra. Ilyen fontos paraméterek például a víz hőmérséklete, sótartalma, az áramlások, a klorofill koncentrációja. A használható modellek kifejlesztéséhet a helyi megfigyelésekre is nagy szükség van, így azonosíthatók azok a körülmények, amikor nagy tömegben jelennek meg, vagy éppen eltűnnek a medúzák.

Kapcsolódó linkek: